aA
Nušalintojo prezidento Rolando Pakso žmona Laima Paksienė išsakė nuomonę apie dabartinės prezidenės Dalios Grybauskaitės aprangos stilių. L. Paksienės manymu, dabartinė prezidentė rengiasi griežtai, nes yra griežtas žmogus, tačiau jai pačiai prie širdies moteriškesnis stilius.
Dalia Grybauskaitė, Alma Adamkienė, Laima Paksienė
Dalia Grybauskaitė, Alma Adamkienė, Laima Paksienė
© DELFI montažas

„Man labiau patinka moteriškesnis stilius. Bet aš suprantu mūsų prezidentę, nes ji renkasi pagal savo vidų. Juk jinai pagal vidų yra gana griežtas žmogus ir tas atsispindi jos kostiumėliuose. Man labiau patinka moteriškesnis stilius, moteriškumas, švelnumas, motiniška meilė. To griežtumo moteriai nereikėtų, kam tas griežtumas, tegul vyrai rengiasi griežtai pagal savo vyrišką energiją. Kažkaip norėtųsi daugiau švelnumo, bet aš įsivaizduoju, kad ji yra griežta ir taip rengiasi. Niekas negali jai pasakyti, bet norėtųsi matyti moteriškesnę moterį“, - DELFI pasakojo L. Paksienė.

Savo nuomonę apie D. Grybauskaitės stilių L. Paksienė išsakė atsakydamas į klausimus apie naudojimąsi reprezentacinėmis arba atstovavimo išlaidomis šalies viduje bei užsienyje, kai jos sutuoktinis R. Paksas ėjo prezidento pareigas.

Galimybė naudotis tokiomis išlaidomis numatyta 2009 metais priimtame Prezidento įstatyme. Jame nurodoma, kad prezidento sutuoktiniui ar lydinčiam asmeniui atstovavimo išlaidos šalies viduje ar lankantis užsienio valstybėse apmokamos pagal tarptautinę diplomatinę praktiką atsiskaitytinai, o sutuoktinio reprezentacinėms išlaidoms neatsiskaitytinai kas mėnesį mokama 15 proc. prezidento mėnesinio atlyginimo. Tokia nuostata įsigaliojo nuo 2009 metų.

Estų žiniasklaida savo ruožtu pranešė, esą paaiškėjo, jog kad Estijos prezidento Toomo Hendriko Ilveso žmonos suknelė, skirta nepriklausomybės dienos minėjimui, buvo pirkta iš Prezidento kanceliarijos lėšų – paskui suknelė esą bus perduota Estijos nacionaliniam muziejui. Pranešama, kad per metus prezidento sutuoktinės apdarams ir papuošalams kanceliarija išleidžia 16,5 tūkst. eurų (57 tūkst. litų).

DELFI pasidomėjo, ar panaši praktika vyrauja Lietuvoje.

Reprezentacinių išlaidų suknelėms nenaudoja

Nors Prezidento įstatymas numato galimybę prezidento sutuoktiniui ir pačiam prezidentui naudoti reprezentacines bei atstovavimo išlaidas, tačiau buvusių prezidentų žmonos bei dabartinė šalies vadovė neigia kada nors pasinaudoję galimybe pasisiūdinti drabužių iš mokesčių mokėtojų lėšų.

Šiuo metu galiojančiame teisės akte nurodoma, kad prezidentui atsiskaitytinai apmokamos visos atstovavimo išlaidos Lietuvoje bei užsienyje, be to, kas mėnesį šalies vadovui priklauso neatsiskaitytinai naudojamos reprezentacinės lėšos – 25 proc. prezidento atlyginimo.

Šiuo metu prezidento atlyginimas siekia 24,7 tūkst. litų iki mokesčių, vadinasi, reprezentacinės išlaidos siekia apie 6 tūkst. litų.

Prezidento sutuoktiniui ar jį lydinčiam asmeniui taip pat apmokamos visos atstrovavimo išlaidos atsiskaitytinai, o reprezentacijai skiriama 15 proc. mėnesinės prezidento algos neatsiskaitytinai. Tai reiškia, kad sutuoktinio reprezentacinės išlaidos siekia apie 3,7 tūkst. litų.

Iš kokių pinigų puošiasi prezidentienės?

Prezidentės D. Grybauskaitės Spaudos tarnyba perdavė, kad šalies vadovė „ne tik niekada nieko neperka iš Prezidentūros lėšų, bet ir pati trejus metus pusę prezidento algos grąžindavo į valstybės biudžetą“. Prezidentės atstovės teigimu, per šį laikotarpį į biudžetą grąžinta 338 400 litų.

Prezidento Valdo Adamkaus žmona Alma Adamkienė taip pat teigia niekuomet nepirkusi drabužių ar papuošalų iš reprezentacijai skirtų pinigų. Prezidentas V. Adamkus pareigas ėjo 1998-2003 m. bei 2004-2009 m., tad tuo metu šalies vadovo sutuoktiniui reprezentacinių išlaidų nebūdavo skiriama.

„Tikrai niekad niekad. Jeigu buvo tokių galimybių, tai niekad nežinojau ir niekad nepasinaudojau“, - DELFI sakė kadenciją baigusio prezidento V. Adamkaus žmona Alma.

Apkaltos proceso tvarka nušalinto prezidento R. Pakso sutuoktinė Laima taip pat sakė įvairiems renginiams skirtus drabužius pirkusi iš šeimos lėšų. R. Paksas prezidento pareigas ėjo 2003-2004 m., tad tuo metu išlaidos sutuoktinio reprezentacijai irgi nebuvo skiriamos.

„Kiek aš suprantu, kai buvo prezidentavimo laikai, tai naudojomės savo, tai yra Rolando atlyginimo lėšomis. Aš nežinau, ar toks fondas buvo. Kiek aš supratau ir kiek su juo šnekėjau, visi šitie rūbai, pavyzdžiui, inauguracijai, buvo iš mūsų pinigų, mūsų šeimos lėšų, kurias tuo metu uždirbo Rolandas eidamas pareigas“, - pasakojo L. Paksienė.

A.Adamkienei vairuotojas skubėjo atvežti skrybėlaitę

Kadenciją baigusio prezidento V. Adamkaus žmona Alma pasakoja svarbiems renginiams bei įvairioms iškilmėms drabužius išsirinkdavusi pati arba pasikliaudavusi dizainerės Julijos Žilėnienės (dabar Julija Janulaitytė, Julija Janus) patarimais.

„Kiekvienas žmogus apytiksliai orientuojasi bei žino, kokia proga kas bus, kur vyks ir tada maždaug žino, kaip reikia atrodyti ir kaip apsirengti. Aš daug ką esu siuvusis pas J. Žilėnienę, tai ji duodavo išsirinkti medžiagą, parodydavo, kaip įsivaizduoja, ką iš tos medžiagos galima padaryti. O šiaip niekad nepagalvojau, kad reikėtų kokių patarimų“, - teigė ponia A. Adamkienė.

Alma Adamkienė
Alma Adamkienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Klausiama, ar niekad nėra tekę nuomotis brangių papuošalų, A. Adamkienė teigia negirdėjusi, kad Lietuvoje tai būtų įmanoma. Moteris pasakojo žinanti, kad Jungtinėse Valstijose paplitusi mada, kai papuošalų parduotuvės, siekdamos reklamos, pramogų pasaulio žvaigždėms siūlo nemokamai dėvėti brangius papuošalus, tačiau apie panašias galimybes Lietuvoje ponia Alma sako nežinanti.

„Lietuvoje apie tai tikrai nieko nežinau. Gal dabar ir darys kas nors panašiai, nes gi viskas keičiasi“, - teigė A. Adamkienė.

Pasiteiravus, ar laikydavosi taisyklės nesivilkti tų pačių drabužių po keletą kartų, A. Adamkienė pasakojo taip nedariusi ir ypač vakarines sukneles panaudodavusi po keletą kartų – užsienyje ir Lietuvoje.

„Pavyzdžiui, ilgas suknutes aš naudodavau. Ne tučtuojau kitam pokyliui, bet visas, ką turėjau, esu apsivilkusi du ar tris kartus. Nes jeigu važiuodavome į užsienį, gali pasiimti, grįžus čia – kitoks pobūvis, kiti svečiai. Todėl nebuvo taip, kad kiekvieną kartą nauja suknutė ar nauji kostiumėliai“, - pasakojo prezidento sutuoktinė.

A. Adamkienė sakė, kad vienintelis dalykas, ko ji klausdavo protokolo žinovų, tai ar į Lietuvą atvykstantis koks nors svečias bus vienas ar su ponia ir jeigu su ponia – ar ji dėvės skrybėlaitę ar bus be skrybėlaitės.

„Kadangi aš būdavau šeimininkė, tai jei ponia su skybėlaite, tai aš turiu lygiai taip pat būti. Yra buvę, kad man pasako, jog ponia atvažiuoja be skrybėlaitės ir man jau būnant Prezidentūroje praneša, kad ponia išlipo iš lėktuvo su skrybėlaite. Tai mano vairuotojas važiavo į namus, atvežė man skrybėlaitę, todėl ir aš sutikau su skrybėlaite“, - prisiminė A. Adamkienė.

L.Paksienė: aš pirmiausia matau ne sukneles, o meilę akyse

L.Paksienė irgi teigia tas pačias sukneles panaudodavusi po keletą kartų, tik priderindavusi kitus aksesuarus. R. Pakso žmonos nuomone, kaskart keisti kostiumėlius ir sukneles yra nerealu ir neprotinga, nes tai labai didelis išlaidavimas.

„Mūsų sąlygomis tai nerealu ir neprotinga. Tai labai didelis išlaidavimas, be to, galima atrodyti gražiai ir subtiliai apsivilkus ir tą pačią suknelę, bet kaip nors paįvairinus ją papuošalu ar dar kažkuo. Man atrodo, kad esmė glūdi moters subtilume, moteriškos energijos skleidime, kuris iš tikro ir yra svarbiausias. O tas drabužis ne pagrindinis akcentas. Eiti iš proto, investuoti didelius pinigus, pikrti naujas sukneles ir galvoti, kad tavo grožis – tai tie apdarai, man atrodo neteisinga“, - svarstė L. Paksienė.

Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Svarbu, kad tu iš vidaus skleistum moterišką grožį bei subtilumą. Dažniausiai mes ir matome tą moterišką grožį, bet viską suvedame į sukneles. Bet ne suknelėse esmė. Aš pati pastebiu, kad pirmiau matau ne moters išvaizdą, o jos nuoširdumą, atvirumą, jos akis, gerą nuotaiką, jos meilę iš akių. Man visiškai nesvarbu, kokia bus graži moters suknelė, jei ji bus griežta, pasikėlusi ir žiūrės į tave kaip į žemesnę. Tada tos suknelės pasidaro negražios“, - pridūrė R. Pakso žmona.

Moteris sako, drabužius siūdindavusis pas Juliją Janus bei keliose kitose ateljė.

„Man labai daug gražių drabužių ir kostiumėlių pasiuvo J. Žilėnienė. Dar buvo kažkokia ateljė prie pašto centre. Ten kartu buvo ir medžiagų parduotuvė, ten man daug kostiumėlių pasiuvo. Mes paprasčiausiai sėdėdavome su vietine dizainere ir galvodavome. Aš pati mėgstu išreikšti savo nuomonę, o dizainerė tada aiškindavo, ar ji gera, ar bloga“, - sakė L. Paksienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.