aA
Mokslininkai sutaria, kad dabartinis jaunimas bręsta greičiau, pasirodo, tai ne visada daro įtaką svarbiems gyvenimo sprendimams. Dauguma jaunų įsimylėjėlių neskuba tuoktis, tačiau vis dažniau pasirenka gyvenimą kartu.
Vestuvės vos baigus mokyklą: kodėl verta palaukti?
© Shutterstock nuotr.

Prieš dvidešimt metų vos mokyklas baigusių jaunuolių santuokos nieko nestebino, tačiau dabar taip anksti susituokusios poros – retenybė.

Pagal 2012 metų Lietuvos statistikos departamento duomenis iš viso Lietuvoje buvo užregistruotos 20 639 santuokos, tiesa, kiek iš jų buvo sudarytos tarp itin jaunų žmonių, nėra aišku. Pasak Jaunimo psichologinės paramos centrui priklausančio Krizių įveikimo centro koordinatorės psichologės Virginijos Mikėnienės, jaunai porai verta neskubėti kelti vestuves.

Meilė gimė mokyklos suole

Tačiau jai paprieštarauti galėtų laimingai santuokoje gyvenantys vilniečiai Albertas Kazakevic ir Skaistė Cibaitė, dabar jau Kazakevic. Būsimi sutuoktiniai susipažino mokykloje, būdami 15 metų.

„Artimai bendrauti pradėjome 2012 Naujųjų naktį. Iki vestuvių draugavome beveik metus. Prieš tai kartu negyvenome, dabar, žinoma, gyvename kartu. Žinai, kad tavęs visada kažkas lauks namuose, kad palaikys, kai bus sunku“, - apie savo draugystės ir santuokos pradžią pasakojo vaikinas.

Su drauge jie susituokė, kai abiems tebuvo 19 metų. Pora nepabūgo savo jungtuves sutvirtinti ir bažnyčioje, į jų vestuves susirinko tik 30 artimiausių žmonių. A. Kazakevic nemano, kad santuokai jie pasiryžo per anksti. Nors jis pripažįsta, kad praeityje turėjo merginų, sutikus būsimą žmoną daugiau klausimų, ar dar palaukti kitos, neliko.

„Kai sutikau ją (S. Kazakevic – būsimą žmoną – DELFI pastaba), man atrodė ir dabar atrodo, kad man daugiau nieko nereikia, kadangi turiu savo turtą ir šilumą. Kai žmogus myli, jis tikrai niekada nenorėtų išsiskirti. Jei du žmonės yra tikri savo meile, kliūčių vestuvėms kilti neturi“, - savo požiūrį į santuoką atskleidė A. Kazakevic.

Aplinkiniai žiūri rimčiau

Dvidešimtmetė Ernesta Jovaišienė su savo būsimu vyru Linu Jovaišu susipažino prieš keturis metus, jie buvo kaimynai, tad draugystė užsimezgė kieme. Tiesa, merginos situacija kiek kitokia, vestuvėms juos su draugu įkalbėjo tėvai, kadangi ji pradėjo lauktis.

„Prieš susituokiant 3,5 metus draugavome, beveik nuo pat draugystės pradžios ir gyvenome kartu. Kadangi ir prieš tai jau gyvenome kartu, tai vedybinis gyvenimas nenustebino, tokio ir tikėjausi. Su vyru vienas kitą palaikome, kad ir kas benutiktų“, - apie savo vedybinio gyvenimo pradžią pasakojo mergina.

Anot E. Jovaišienės, vestuvės jai nėra kažkoks ypatingas gyvenimo įvykis. Savąsias ji atšventė gana kukliai: „Tai buvo civilinė santuoka, nieko ypatingo. Susirinko artimiausi žmonės: tėvai, keli bendri draugai. Pabuvome pas tėvus, susituokėme, grįžome namo, iššovėme šampano, pavalgėme torto ir su draugais išvažiavome į Palangą.“

„Meilė daro savo, širdžiai neįsakysi, įsimylėjom ir susigyvenom. Tapome bendra šeima, visi su ta pačia pavarde. Kai susituoki, žmonės į tave pradeda žiūrėti kitaip. Darbdaviams atrodo, kad esi rimtesnė“, - santuokos privalumus vardijo mergina. Tiesa, šiuo metu ji nedirba, nes augina vaiką ir mokosi. Šeima gyvena iš savo lėšų, tad prašyti pagalbos iš tėvų nereikia.

Idealus amžius santuokai 23-25 metai

Pasak jau minėtos psichologės Virginijos Mikėnienės, 18-19 m. amžiaus jaunuoliams sprendimus, kurie turi įtakos jų ateičiai, priimti gali būti sunku.

„18-19 m. jaunuolis turi pilna teisę abejoti, klysti, dvejoti, pasirinkti vieną kelią o po to pakeisti nuomonę vėl ir vėl... Tuo tarpu sprendimas susijęs su santuoka įpareigoja, čia jau nėra taip paprasta viską mesti, „pakeisti“ sutuoktinį. Bet tikiu, kad visą tai tikrai sunku įvertinti jaunuoliui, kuris yra nuoširdžiai įsimylėjęs ir nori visą gyvenimą būti kartu. Tokioje būsenoje labai sunku mąstyti apie tai, kas bus, kai emocijos ir aistra truputi išblės, kai atsiras rutina, pradės kamuoti finansiniai sunkumai, buitis“, - apie tokio amžiaus jaunuolių santuokas kalbėjo specialistė.

Pasak jos, dažniausiai sėkmingos santuokos būna tarp 23-25 metų žmonių. Tokiame amžiuje jie įprastai įgyja išsilavinimą, susiranda pastovesnį ir geriau apmokamą darbą ir pradeda savarankišką gyvenimą.

„25 m. amžiaus žmogus geriau supranta save, labiau žino kas jam patinka, ko jis nori, ko siekia, kokios yra jo vertybės, požiūris į santykius. Visa tai duoda žymiai daugiau pasitikėjimo tiek savim tiek būsimu sutuoktiniu. Ir be abejo tai suteikia daugiau saugumo jausmo. Bendraujant su kai kuriais 18-19 m. žmonėmis susidaro įspūdis, kad jie labai skuba suaugti. Galvoju, kad kartais santuoka jauname amžiuje gali būti kaip priemonė parodyti kitiems, kad jaunuoliai jau subrendo ir yra pasiruošę prisiimti suaugusiųjų vaidmenis. Kitaip tariant tai toks savarankiškumo testas“, - tikruosius galimos santuokos motyvus pabrėžė psichologė.

Ieško saugumo

Kita priežastis, kodėl jauni žmonės skuba susituokti, gali būti saugumo paieškos. Anot V. Mikėnienės, vienatvė kelia daug nerimo, tad gali atsirasti troškimas kažkam priklausyti. Jeigu sunku jaustis saugiam būnant su savo artimaisiais, tuomet šį poreikį bandoma patenkinti kitame artimame santykyje. Kartais žmonės nori tikėti tuo, kad bus mylimi amžinai. Santuoka gali sustiprinti šitą iliuziją.

„Neretai yra sureikšminama pati santuokos ceremonija, tačiau mažai kalbama, kas vyksta pasibaigus šiam mažajam vestuvių spektakliui. Jeigu santuoka jauname amžiuje yra nesėkminga, gali atsirasti kaltės jausmas, baimė, kad daugiau nepavyks susirasti partnerio, nerimas dėl aplinkinių nuomonės. Tai yra jausmai, su kuriais nėra taip paprasta susitvarkyti. Neretai reikia laiko ir pagalbos iš šalies, kad pavyktu įveikti skyrybų krizę. Šitoje vietoje labai svarbu yra neskubėti smerkti ar moralizuoti sakant, kad nuo pat pradžių galima buvo tai numatyti. Kartais subyra pačios tvirčiausios santuokos. Niekas nesame nuo to apsaugoti. Svarbu prisiminti, kad sprendimas tuoktis, tai yra tų konkrečių dviejų žmonių gyvenimo dalis ir jų pasirinkimas, net ir tuo atveju, jeigu tuokiasi jaunuoliai ką tik baigę mokyklą. Todėl kad ir koks sprendimas rezultate bebūtų, turėtume jį gerbti. Patinka man kartą išgirsta mintis: santuokoje verta būti tuomet, kai joje žmogus jaučiasi geriau, negu be jos“ , - sėkmingos santuokos receptą atskleidė psichologė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.