Jis padarė išvadą, kad darbas naktinėje pamainoje neigiamai veikia reprodukcinės sistemos sveikatą. Pasirodo, pamaininis darbas didina ankstyvos stadijos kiaušidžių vėžio riziką net 49 procentais, praneša bbc.co.uk.

Vienintelė logiškai pagrįsta priežastis – miego hormono melatonino sekrecijos sutrikimai. Dirbant naktimis melatonino gamyba slopinama, o tai turi įtakos estrogeno reguliavimui bei apsaugai nuo DNR pažeidimų.

Jau anksčiau mokslininkai buvo aptikę sąsajų tarp hormonų fono sutrikimų ir didelės krūties vėžio tikimybės. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra pažymi, kad nepastovus darbo režimas sutrikdo ir „vidinį laikrodį“, o tai sukelia vėžį.

Pastarojo tyrimo metu mokslininkai išanalizavo 1101 moters su sunkia kiaušidžių vėžio forma, 389 moterų, kurių kiaušidžių vėžys yra ankstyvoje stadijoje, ir 1832 sveikos moters būklę. Pirmoje grupėje naktimis dirbo ketvirtadalis moterų. Antoje grupėje tokių buvo trečdalis, o trečiojoje – naktinėje pamainoje dirbo kas penkta.

Naktinės pamainos, lyginant su dienomis dirbančiais žmonėmis, išsivysčiusio vėžio riziką didino 24 procentais, o ankstyvoje stadijoje – 49 procentais. Vis dėlto tokia tarpusavio priklausomybė buvo aktuali tik vyresnėms nei 50 metų moterims.

Taip pat nustatyta, kad tarp dirbančių naktimis nemažai yra tokių moterų, kurios priskiria save prie „pelėdų“. Specialistai tvirtina, kad neatmetama galimybė, jog „pelėdoms“ vėžys diagnozuojamas rečiau, nes jų organizmas įpratęs prie naktinės veiklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)