aA
Vilniaus meras Rolandas Paksas mano, kad "pats gyvenimas padiktuos, kas ir kokius renginius galės organizuoti rekonstruotoje Katedros aikštėje".
Ketvirtadienio pavakarę Katedros aikštė bus oficialiai atidaryta vilniečiams. Aikštės rekonstrukcijai, per kurią buvo pakeista jos danga ir sutvarkytos prieigos, iš Privatizavimo fondo ir biudžeto specialios dotacijos Vilniaus senamiesčiui tvarkyti skirta beveik 16 mln. litų.

Vilniaus meras R. Paksas antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė tikįs, kad sutvarkyta aikštė bus skirta ne tik valstybiniams paradams, religinėms apeigoms, bet atsiras vietos ir vaikams, turistams bei įvairioms šventėms.

"Kol kas neskubėčiau sakyti, kas galės organizuoti renginius ir kas ne", sakė R. Paksas. Pasak jo, svarbu žinoti nuomones tų, kurie ateina melstis, ir tų, kurie nori turėti aikštę renginiams.

Paklaustas, kaip buvo siekiama išsaugoti po aikšte esančias archeologines liekanas, archeologas Kęstutis Katalynas sakė, jog liekanos buvo šiek tiek patvarkytos, siekiant sulėtinti jų irimą, ir užkonservuotos.

Pasak vieno Katedros aikštės restauravimo projekto vadovų Audroniaus Katiliaus, restauratorių idėja buvo ne iškelti ką nors iš liekanų, o tarsi pastatyti paminklą tam, kas yra po apačia. Todėl rausvais blokais ant aikštės grindinio yra pažymėtas simbolinis gynybinės tvirtovės kontūras.

Aikštės atidarymo ceremonija ketvirtadienį prasidės trimitų sąšauka nuo Gedimino pilies, aikštės ir Arkikatedros stogo, raitoji policija pademonstruos jojimo ir ugnies šou, vėliau aikšte pražygiuos apie 200 įvairių sostinės pučiamųjų orkestrų narių, o visa ceremonija baigsis vaikų šokių ir žaidimų pyne.

Pasak R. Pakso, kitais metais savivaldybė ketina kapitaliai suremontuoti Gedimino prospektą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.