aA
Palyginti su 1997-siais metais, nelegali migracija Lietuvoje sumažėjo daugiau kaip 400 procentų, teigiama Tarptautinės Migracijos organizacijos (TMO) Helsinkio ir Vilniaus biurų atliktame tyrime.
Tyrimas "Nelegali migracija Lietuvoje: tendencijos, dabartinė situacija ir problemos" buvo atliekamas 2000 metų vasario - liepos mėnesiais.

Pasak tyrimo TMO atstovo Baltijos ir Šiaurės šalims Jose-Angel Oropeza (Chose Anchelio Oropesos), toks pastebimas nelegalios migracijos sumažėjimas sietinas su sienų kontrolės pagerėjimu bei naujų įstatymų prieš nelegalų žmonių gabenimą pritaikymu.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Suomijos ambasadorius Lietuvoje Rauno Viemero taip pat pabrėžė, jog pagerėjo sienų apsauga.

"Prieš kelerius metus pabėgėlių problema buvo labai aktuali, o dabar daug ką pavyko išspręsti", sakė R. Viemero. Pasak jo, Suomija daug prisidėjo prie šio rezultato.

Tyrime rašoma, jog Lietuva su nelegalia migracija pirmą kartą susidūrė 1992 metais.

Nuo to laiko iki 1997 metų nelegalių migrantų, tranzitu vykstančių į Vakarų Europą, skaičius nuolatos didėjo.

1992-1999 metais į Lietuvą nelegalių migrantų daugiausia atvykdavo iš Indijos, Pakistano, Bangladešo, Kinijos bei Šri Lankos. Tai daugiausia buvę jauni vyrai.

Vis dažniau migrantai naudojasi nelegalų vedlių paslaugomis. Pasak tyrimo, jų paslaugos vienam asmeniui vidutiniškai kainuoja apie 16 tūkstančių litų.

Didelė dalis apklaustų migrantų, kaip emigracijos priežastį nurodė karą, politinį nestabilumą, religinius ar etninius konfliktus savo šalyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.