aA
Lenkijos dienraščio "Žycie" teigimu, Švenčionių rajone gyvenančių lenkų vaikai skursta ir beveik neturi sąlygų lankyti mokyklos.
"Be knygų, kuprinių, batų. Dažnai alkani. Taip pradėjo naujus mokslo metus dauguma lenkų vaikų Šalčininkų rajone", antradienį rašo "Žycie". Anot dienraščio, "daugeliui Lietuvos lenkų vaikų mokykla yra didelė prabanga".

"Žycie" teigimu, Šalčininkuose gyvenančio lenko vidutinis atlyginimas yra maždaug 400 litų. Tuo tarpu vadovėlių komplektas kainuoja 300 litų, be to, knygos lenkų kalba yra brangesnės už lietuviškas. Pasak laikraščio, d aug lenkų badauja, tegaudami vos 90 litų pašalpos.

Todėl, pasak laikraščio, "kai kurioms šeimoms vaikų ėjimas į mokyklą yra vienintelis išsigelbėjimas, nes vaikas nors kartą per dieną gauna karštą maistą". Šalčininkų atstovai sakė dienraščiui, kad "vaikai į mokyklą ateina be pusryčių ir visą laiką galvoja tik apie maistą, dešimtis kartų bėgioja į virtuvę pasižiūrėti, ką gaus pietų".

Praėjusiais metais iš 62 vaikų mokyklos valgykloje valgė 52 moksleiviai.

Pasak "Žycie", "negana to, kraupiai atrodo ir pačios mokyklos, kurios yra senos ir griūvančios".

Anot dienraščio, padėtis pagerėjo tik Lenkijos organizacijos "Caritas Polska" dėka. Už skirtus beveik pusę milijono zlotų buvo suremontuotos trys lenkiškos mokyklos ir du vaikų darželiai. Laikraštis pastebi, jog po remonto ne tik vaikai, bet ir suaugę eina apžiūrėti tualetų, kadangi tokių iki šiol tokių nebuvo matę.

Tačiau, pasak "Žycie", pinigų trūksta autobusui, nes "daugelis vaikų, norėdami pasiekti mokyklą turi nueiti net 20 kilometrų".

Dėl tos priežasties nemažai vaikų gali nebelankyti lenkų mokyklos Pabradėje, kuri yra viena geriausių Lietuvoje, o jos abiturientai įstoja į Lietuvos aukštąsias mokyklas.

"Moksleiviai supranta, jog norėdami konkuruoti su lietuviais, privalo mokytis, nes reikalavimai jiems yra didesni", cituojama Pabradės mokytoja Janina Bielanova.

"Caritas Polska" direktorius kunigas Wojciechas Lazewskis (Voicechas Lazevskis) dienraščiui sakė, jog organizacija padeda visiems kenčiantiems, tačiau mano, jog ypač svarbu paremti užsienyje gyvenančius lenkus.

"Lenkai Lietuvoje gyvena daug kartų blogiau, jų situacija dažnai yra dramatiška, nes gyvena žymiai blogesnėse sąlygose negu Lenkijoje ir todėl nevalia jų užmiršti", aiškina kunigas.

Laikraštyje spausdinama elegantiškai apsirengusių vaikų ir suaugusių nuotrauka. Joje užfiksuota iškilminga mokslo metų pradžia Pabradės mokykloje, kai pradinukai prisiekė, kad "kokiu keliu beeitų, visada bus gerais lenkais".

Praėjusią savaitę buvo pranešta, kad keletą kartų per dieną Lenkijos nacionalinio radijo pirmoji programa transliuoja leisgyviais vaikiškais balsais deklamuojamą Adomo Mickevičiaus eilėraštį "Lietuva, mano Tėvyne", kurį baigia diktoriaus raginimas padėti badaujantiems Lietuvos lenkų vaikams.

Taip pat jau kurį laiką pagrindiniuose lenkų laikraščiuose - "Gazeta Wyborcza" ir "Rzeczpospolita" - spausdinamas plakatas, kuriame nufotografuotas sulysęs paauglys, stovintis valtyje didelio ežero fone.

Plakate yra užrašas didelėmis raidėmis "Lietuva, mano Tėvyne" ir raginimas "Padėkime vaikams Lietuvoje". Informuojama, kad Lenkijos humanitarinė akcija padeda 11-ai lenkiškų mokyklų Lietuvoje. "Pinigų stokojama viskam, netgi maistui" - tikina plakatas ir kviečia padėti alkaniems Lietuvos lenkų vaikams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.