aA
Europos Parlamento (EP) deputatai pirmadienį paragino plėtros komisarą Guenterį Verheugeną (Giunterį Ferhoigeną) paaiškinti savo pareiškimą, esą Vokietija turėtų surengti referendumą dėl naujų narių priėmimo į Europos Sąjungą (ES).
EP prezidentė Nicole Fontaine (Nikol Fonten) pareiškė, kad prašys G. Verheugeną antradienį atvykti susitikti su EP nariais.

EP narys, krikščionis demokratas Hansas-Gertas Poetteringas (Hansas Gertas Pėteringas) iš Vokietijos, taip pat pareiškė, kad G. Verheugenas turėtų paaiškinti savo pastabas dėl referendumo. H. Poeteringas vadovauja dešiniosios pakraipos partijų grupei.

Savaitgalį vykusiame ES UR ministrų susitikime Prancūzijoje G. Verheugenas sukėlė pasibaisėjimą, kai interviu laikraščiui "Sueddeutsche Zeitung" išsakė nuomonę, kad Vokietijoje reikia surengti referendumą, po kurio paaiškės, ar šalies gyventojai pritaria ES plėtrai. Tai sukėlė įtarimų, kad, norėdamas uždelsti ES plėtrą, G. Verheugenas dalyvauja savotiškame vokiečių sąmoksle.

Tačiau pirmadienį G. Verheugenas paneigė turįs tokių ketinimų. Interviu "Reuters" jis sakė, kad nors ir remia referendumus svarbiais klausimais, ES plėtros politika esanti kitokia. Ateityje komisaras žadėjo atsargiau reikšti savo asmeninį požiūrį.

H. Poetteringas per diskusiją EP sakė, kad G. Verheugeno pastabos sukels susirūpinimą ES narystės siekiančiose šalyse. "Atsirado nuoroda, kad buvo sukurtos naujos sąlygos, prieš įvykstant plėtrai", sakė jis Strasbūre įsikūrusio EP nariams. Jis pabrėžė, kad ES turi būti pasirengusi plėtrai iki 2003 metų. "Jeigu komisaras sudarė įspūdį, kad taip nebėra, dėl to reikia apgailestauti", ir Europos Komisija turi tai atitaisyti, sakė H. Poetteringas.

Už užsienio politiką atsakingas ES komisaras Chrisas Pattenas (Krisas Patenas) pareiškė, kad G. Verheugenas tikriausiai norės duoti "išsamų ir greitą" atsaką, kad nuramintų EP narių susirūpinimą. Jo manymu, G. Verheugenas tenorėjo pabrėžti, kaip svarbu įtikinti viešąją nuomonę dėl ES plėtimosi privalumų.

ES veda stojimo derybas su 10-čia buvusių komunistinio bloko šalių, įskaitant Lietuvą, ir dviem Viduržemio jūros salomis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.