aA
Kauno apygardos teismas penktadienį paskelbė nuosprendį didelės vertės svetimo turto iššvaistymu, dokumentų klastojimu ir bendrininkavimu kaltintai architektei Editai Pavalkienei. Teismas Švietimo ir mokslo ministro „darbiečio“ Dainiaus Pavalkio žmoną pripažino nekalta ir išteisino.
Teismas išteisino švietimo ministro žmoną E.Pavalkienę
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Prokurorai prašė nubausti moterį realia trejų metų laisvės atėmimo bausme.

Teismas konstatavo, kad „kaltinimai nėra išsamūs, o įrodymai nepatvirtino, kad buvo atliktas nusikaltimas“.

"Džiaugiuosi, kad teismas priėmė teisingą sprendimą", - išgirdusi išteisinamąjį nuosprendį teigė E. Pavalkienė.

Šis teismo sprendimas per 20 dienų gali būti apskųstas. Prokurorė teigė, kad pirmiausia susipažins su nuosprendžiu ir tuomet spręs, ar teikti skundą.

Kaltino pinigų iššvaistymu

Prieš penkerius metus Kauno savivaldybė paskelbė konkursą parengti Taikos ir Pramonės prospektų sankryžos rekonstrukcijos ir naujo viaduko statybos techninį projektą.

Konkursą laimėjo vienintelė jame dalyvavusi bendrovė „Miestprojektas“, kuriai vadovavo E. Pavalkienė.

"Miestprojektas“ laimėjo konkursą, nors projektą pasiūlė parengti už aštuonis kartus didesnę kainą nei pirkimui buvo numatyta.

Kauno savivaldybės tarnautojas Zenonas Girčys, bendrininkaudamas su E. Pavalkiene bei tuometiniu Komunalinio skyriaus Komunalinių statinių priežiūros poskyrio vedėju Valiumi Knokneriu, suklastojo tariamai atliktų statybų techninio projekto parengimo ir statinio vykdymo priežiūros dokumentus.

Prokurorų duomenimis, suklastotuose dokumentuose nurodyti darbai nebuvo atlikti, o už juos Kauno miesto savivaldybė AB „Miestprojektui“ turėjo atseikėti 413 tūkst. litų.

Be to, V. Knokneris pasirašė realiai neatliktų darbų priėmimo-perdavimo aktą ir perdavė savivaldybės apskaitos skyriui sąskaitą faktūrą, kurioje buvo nurodyta AB „Miestprojektui“ pervesti 350 tūkst. litų.

Prokurorų manymu, tokiu būdu šie asmenys iššvaistė Kauno miesto savivaldybės 736 tūkst. litų.

Teismas taip pat išteisino ir Z. Girčį bei V. Knoknerį.

Savo kaltės nepripažino

E. Pavalkienė nuo pat teisminio proceso pradžios savo kaltės nepripažino.

Architektė teigė, kad buvo skirtas per mažas sklypas, kuriame tiesiog netilpo projektuojamas viadukas.

"Darbai buvo atlikti. Tiesiog įvyko nesusipratimas, nes nebuvo priimtas sprendimas, kas tam sklype galėtų būti. Projektavimo darbai buvo atlikti. Kaip kitaip įvertinsi, kad toks statinys netelpa į sklypą? Buvo skirtas sklypas ir reikia suprojektuoti statinį, tai yra viaduką. Jis turi atitikti tam tikrus reikalavimus (...). Kai viską suskaičiavome pamatėme, kad statinys yra tiesiog per didelis ir netelpa į sklypą", - teigė E. Pavalkienė.

Architektės teigimu, AB „Miestprojektas“ išrašė Kauno m. savivaldybei sąskaitas už atliktus darbus, pasiūlė galimus sankryžos rekonstravimo sprendinius ir ne sykį raštu ir žodžiu kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę dėl rekonstrukcijos sprendimo priėmimo. Iki šiol atsakymas iš Kauno m. savivaldybės negautas.

Kauno m. savivaldybės administracija iki šiol nėra nutraukusi šios projektavimo darbų sutarties ir, nei raštu, nei žodžiu nėra pareiškusi jokių pretenzijų bendrovei dėl atliktų darbų apimties ir jų kokybės.

2008 m. kovo 14 d. Kauno savivaldybė pasirašė 2,36 mln. Lt vertės sutartį su AB „Miestprojektas“ ir UAB „Tiltų ekspertų centras“. Sutartyje numatyta atlikti Taikos pr. ir Pramonės pr. sankryžos rekonstravimo ir naujo viaduko statybos techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros darbus. Konkursas laimėtas viešojo pirkimo būdu pagal mažiausią pasiūlytą kainą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.