aA
Įtartinus pinigų pervedimus ėmę aiškintis Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai sulaikė įtariamus sukčius.
Naudodamiesi virusu internetiniai sukčiai „siurbė“ pinigus iš sąskaitų jų savininkams to nežinant
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Pranešama, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, operatyviai reaguodami ir tikrindami iš bankų gautą informaciją, nustatė ir sulaikė šešis asmenis.

Įtariama, kad policijai įkliuvę jauni vyrai iš banko klientų sąskaitų neteisėtai pervedė ir vėliau išgrynino Vilniuje esančiuose bankomatuose ir banko skyriuose beveik 35 tūkst. litų. Kitos piniginės operacijos buvo laiku sustabdytos.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis sakė, kad tyrimas pradėtas paskutinėmis praėjusių metų dienomis. Bendradarbiaujant su SEB ir Swedbank specialistais  nustatyta, kad buvo naudojamas dar Lietuvoje neišpopuliarėjęs sukčiavimo būdas.

Pareigūnai tyrimo metu nustatė, kad yra sukurtas virusas, kurį naudojantis internetu gali netyčia parsisiųsti ir įdiegti į savo kompiuterį bet kuris interneto naudotojas. Virusas gali aktyvuotis net ir po mėnesio, vykdant bankines operacijas internete.

„Virusas įdiegiamas į žmogaus asmeninių naudojimų sistemą, žmogus gauna informaciją, kad reikia iš naujo įvesti asmeninio naudojimo duomenis, o kol neleidžiama atlikti kokios nors operacijos, iš jo sąskaitos „pumpuojami“ pinigai. Tyrimas pradėtas gavus kelių žmonių pareiškimus. Sulaikėme organizatorių, kuris veikė čia, Lietuvoje, ir dar keletą asmenų, per kuriuos buvo nuimamai pinigai. Vienas asmuo, kuris yra aukštesnio lygio organizatorius, yra ieškomas ir jis ne Lietuvoje“, - sakė A. Matonis.

Keli sulaikytieji - studentai, kitiems kiek per dvidešimt metų.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas perspėja, kad žmonės turi būti atidūs vykdydami bankines operacijas, kai gauna prašymą pakartoti atliekamą operaciją ar kitus duomenis.

„Pirmiausia rekomenduoju kreiptis į banką, kad jie sustabdytų vykdomą operaciją ir, aišku, skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. - aiškino A. Matonis. - Dar norėčiau įspėti, kad žmonės neleistų pasinaudoti savo sąskaita, kai prašoma nuimti pinigus, pervedus į jų sąskaitą už tam tiktą atlygį. Tai jau nusikalstama veika, žmogus gali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn“.

Pareigūnų duomenimis, virusas sugalvotas ne Lietuvoje, tačiau naudojamas labai plačiai, todėl net ir sulaikius grupę įtariamųjų ar nusikaltėlių, visos nusikaltino tai sistemos neužkirs. Pareigūnai informuoja, kad žmonės patys turi būti atidesni ir saugoti savo asmens duomenis bei naudoti antivirusines programas.

Dar viena sukčiavimo būdas - žmogus gauna prekę, kuriuos neužsakė, tuomet prekė gražinama į paštą, po to sukčiai ateina į paštą ir atsiima prekę. Pasak A. Matonio, neužsakytos prekės gavėjo duomenimis pasinaudojusius sukčius gali padėti išaiškinti neužsakytos prekės gavėjas, jei laiku informuotų policiją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.