aA
Kontrabandos karaliumi tituluojamo Viliaus Karaliaus sūnus Edgaras Karalius pripažintas kaltu dėl neteisėto praturtėjimo – už tai jam skirta 100 MGL dydžio (13 tūkst. litų) bauda.
Edgaras Karalius
Edgaras Karalius
© DELFI / Tomas Vinickas

Be to, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Petras Karvelis nusprendė iš E. Karaliaus konfiskuoti turto už daugiau kaip 1,6 mln. Lt.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas pažymėjo, kad buvusio Alytaus mero Česlovo Daugėlos namą prabangioje sostinės vietoje nusipirkęs E. Karalius sandorio sudarymo metu neturėjo teisėtų pajamų.

„Įstatymų leidėjas nusprendė, kad nebūtina įrodyti, iš kur asmuo paėmė pajamas, svarbu, jog asmuo žinojo, kad turtą įsigija iš neteisėtų lėšų“, – pabrėžė teisėjas P. Karvelis.

Teismas nusprendė nekonfiskuoti viso nuteistojo turto, nes dėl to nukentėtų ne tik namą pardavęs Č. Daugėla, bet ir bankas, suteikęs paskolą.

„Teismas nusprendė konfiskuoti tiek lėšų, kiek nuteistasis panaudojo“, – pažymėjo teisėjas.

Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis dar negalutinis – jį bus galima skųsti apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui. E. Karalius sakė, kad jį būtinai skųs.

„Tikėjausi kitokio sprendimo, išgirsti teismo motyvai visiškai manęs neįtikino, tai, ką girdėjau, vienareikšmiškai galiu pasakyti, nuosprendį skųsiu ir tikėsiuosi išteisinimo aukštesnės instancijos teismuose“, – sakė jis, teisme atsisakęs duoti parodymus.

„Manau, kad nuosprendis priimtas politiniais motyvais – visi žinome, kas šią įstatymo normą inicijavo, aišku, Seimas ją priėmė ir vargu buvo tikėtis, kad bus vadovaujamasi teise, teisinės valstybės principais ir teisine logika, – sakė E. Karalius. – Akivaizdu, kad turtą turėjau iki įstatymo įsigaliojimo“.

Bylos duomenimis, E. Karalius buvo įsigijęs Č. Daugėlos namą už daugiau kaip 7 mln. 150 tūkst. Lt.

Pareigūnų pradėtas ikiteisminis tyrimas E. Karaliui sutrukdė sumokėti visus pinigus Č. Daugėlai ir jo žmonai už prabangų žemės sklypą ir namą sostinės Svajonių gatvėje.

Pareigūnai turi žinių, kad šiame name iki sulaikymo gyveno E. Karaliaus tėvas.

Dar 2007-ųjų gruodžio 29-ąją Č. Daugėla su žmona E. Karaliui pardavė sklypą ir namą už 6 mln. 400 tūkst. Lt. Nekilnojamojo turto sandorį sudaręs jaunasis teisininkas tuomečiam Alytaus politikui sumokėjo 400 tūkst. Lt avansą – likusius pinigus turėjo perduoti vėliau.

Tačiau, kaip paaiškėjo, neperdavė, o sklypą ir namą pardavęs Č. Daugėla „Nordea“ bankui kas mėnesį mokėjo ne tik kreditą, bet ir solidžias palūkanas – alytiškis šį namą buvo nusipirkęs 2006-aisiais, kai banke gavo paskolą.

Kadangi E. Karalius pinigų taip ir nesumokėjo, Č. Daugėla toliau bankui mokėjo paskolą ir palūkanas. Buvęs politikas paskaičiavo, kad iš E. Karaliaus negavęs pinigų už parduotą nuosavybę bankui sumokėjo daugiau kaip 365 tūkst. Lt palūkanų.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą Č. Daugėla ir jo žmona panoro atgauti šią sumą ir susigrąžinti žemės sklypą ir namą – būtent todėl teismo prašė pripažinti nutraukta sudarytą nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartį bei taikyti vienašalę restituciją.

Alytaus verslininko ir Vilniaus teisininko ginčui pasiekus teismą šalys nusprendė sudaryti taikos sutartį – namas ir sklypas grąžinamas Daugėloms, E. Karalius taip pat sumoka daugiau kaip 365 tūkst. Lt palūkanų bei netenka sandorio sudarymo metu sumokėto 400 tūkst. Lt avanso. Ši byla yra sustabdyta.

„Aš tikėjausi tą namą parduoti, atsiskaityti ir dar uždirbti pinigų, – po teismo posėdžio sakė E. Karalius. – Tas namas įsigytas 2007 metų gale, kaip žinome nekilnojamojo turto kainas, 2008-ųjų gale jos staigiai krito, dėl to tokia situacija susidarė“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.