aA
Buvę Seimo nariai, turėję diplomatinį pasą, privalo jį grąžinti kanceliarijai arba Užsienio reikalų ministerijai per 7 dienas, kai pasibaigia parlamentaro įgaliojimai. Tačiau šio reikalavimo dar neįvykdė pora dešimčių praėjusios kadencijos parlamentarų.
Inga Valinskienė ir Arūnas Valinskas
Inga Valinskienė ir Arūnas Valinskas
© DELFI

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, tarp jų dominuoja buvę "prisikėlėliai", kurių dalis į naujus rinkimus ėjo su liberalcentristų, kiti - su kitomis vėliavomis. Pats buvusios Tautos prisikėlimo partijos vedlys Arūnas Valinskas turi teisę toliau turėti tokį pasą kaip buvęs Seimo pirmininkas. Bet šio dokumento negrąžino jo žmona Ingrida.

Jeigu politikai laiku negrąžina diplomatinio paso, užsienio reikalų ministras savo įsakymu turi paskelbti šiuos dokumentus negaliojančiais. Bet iki šiol tai nepadaryta. Galiojantį diplomatinį pasą turintis asmuo turi galimybę keliauti į užsienį daug paprasčiau nei eilinis pilietis. Pavyzdžiui, jis gali be vizos kirsti Rusijos sieną. Todėl politikos užkulisiuose spėliojama, jog dalis buvusių Seimo narių, kurie turi verslo interesų Rusijoje, būtent dėl to ir priglaudė privilegiją suteikiantį diplomatinį pasą.

Bet patys dokumento negrąžinantys buvę parlamentarai aiškina, jog nežinojo, kad tai reikia padaryti. Į popmuzikos sceną sugrįžusi buvusi „prisikėlėlė” bei krikščionė Donalda Meiželytė stebėjosi: „O tą pasą reikia grąžinti? Tvarkydama kai kuriuos dokumentus dar pagalvojau, ką reikia su juo daryti. Tačiau man niekas nieko nesakė. Aišku, aš jį grąžinsiu. Tuo pasu niekada nepasinaudojau. Man jis buvo nereikalingas. Aš per visą kadenciją net tarnybinės mašinos sau nebuvau išsikvietusi.”

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.