aA
Alžyro pajėgoms ketvirtadienį pradėjus didelę operaciją atokioje dujų verslovėje dykumoje laikomiems įkaitams išvaduoti, 25 įkaitai užsieniečiai pabėgo, o šeši žuvo, pranešė Alžyro šaltiniai.
Islamistų vadas Moktaras Belmoktaras
Islamistų vadas Moktaras Belmoktaras
© AP/Scanpix

Kaip iš tikrųjų vyksta karinė įkaitų vadavimo operacija, sunku patvirtinti. Alžyro oficialioji naujienų agentūra APS nurodo, jog kariai išvadavo keturis užsieniečius, bet daugiau apie tai nieko nepraneša.

Vienas agentūros „Reuters“ šaltinis sakė, kad žuvo šeši užsieniečiai ir aštuoni jų pagrobėjai, kai Alžyro kariai apšaudė pastarųjų transporto priemonę. Kitas šaltinis Alžyro saugumo pajėgose sakė, kad pabėgo 25 užsieniečiai.

Mauritanijos naujienų agentūra ANI, palaikanti ryšį su pagrobėjais, minėjo, kad septyni užsieniečiai tebelaikomi įkaitais: du amerikiečiai, trys belgai, vienas japonas ir vienas britas.

Trečiadienį auštant kovotojai, pasivadinę „Kaukėtąja brigada“ (kaukėmis ar šalikais dengiantys savo veidus), arba „Krauju prisiekusiųjų batalionu“, užpuolė gamtinių dujų gavybos verslovę ir, įkaitais paėmė 41 užsienietį, pareikalavo, kad Prancūzija nutrauktų savo karinę operaciją gretimame Malyje.

ANI ir Katare registruota „al Jazeera“ pranešė, kad, Alžyro pajėgoms atakavus verslovę iš sraigtasparnių, žuvo 34 įkaitai ir 15 pagrobėjų. Šie skaičiai, prieštarauja gerokai mažesnes aukas bei daugelį pabėgusiųjų minintiems vietiniams pranešimams.

Pasak vieno vietinio šaltinio, iš nelaisvės pabėgo dar apie 180 įkaitais buvusių alžyriečių.

Airijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad vienas įkaitu buvęs Airijos pilietis yra laisvas ir susisiekęs su savo artimaisiais pasakė esąs „gyvas ir sveikas“.

Alžyro vidaus reikalų ministras Daho Ould Kablia sakė, kad pagrobėjams vadovauja Mokhtaras Belmokhtaras, devintajame dešimtmetyje kovęsis su sovietų pajėgomis Afganistane, o vėliau sukūręs savo grupuotę Sacharoje.

Pagrobėjai iš pradžių leido keliems įkaitams kalbėtis su žiniasklaida, matyt, kad paspaustų Alžyro pajėgas neatakuoti kovotojų buveinės. Vienas įkaitų sakė televizijai „France 24“, kad įkalintieji yra apjuosti sprogmenimis, o pagrobėjai grasina susprogdinti visą gamyklą.

Du įkaitai, britas ir airis, sakė televizijai „al Jazeera“, kad pagrobėjai su jais elgiasi gerai, ir minėjo, jog tarp įkaitų yra ir apie 150 alžyriečių. Agentūra AFP nurodo žuvus 34 įkaitus ir 15 islamistų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.