aA
Žinia, kad Rusija imasi realizuoti „švelnios galios“ taikymą netapo siurprizu, teigia politologas Nerijus Maliukevičius. Anot jo, tokia idėja reikalinga šios šalies prezidentui Vladimirui Putinui kaip jo užsienio politikos koncepcijos komponentas.
Rusijos „švelniosios galios“ koncepcija - pavėluota ir neefektyvi?
© A.Didžgalvio nuotr.

Tačiau politologas įsitikinęs, kad Rusija pavėlavo su tokių sąvokų naudojimu, mat Vakarų šalyse ši koncepcija seniai išėjo iš apyvartos, rašo ru.DELFI.lt.

Be to, Rusijai ir V. Putinui bus ganėtinai sunku pakeisti susiformavusį įvaizdį.

N. Maliukevičius abejoja Rusijos valdžios veiksmų efektyvumu, kadangi, kitaip nei sovietų laikais, nėra „švelnios galios“ ideologijos. Kalbant apie Baltijos šalis, tai iš esmės „švelnios galios“ idėja čia buvo naudojama ir anksčiau, tiesiog tai buvo kitaip įvardinta.

Kaip pranešė Rusijos žiniasklaida, Rusija pradeda įgyvendinti jos prezidento V. Putino suformuluotą užduotį naudoti „švelnią galią“, kurios tikslas – pagerinti šalies įvaizdį užsienyje ir siekti jos interesų.

Įvaizdžio gerinimu rūpinsis vykdomosios valdžios institucija „Rossotrudničestvo“, vadovaujama buvusio Dūmos užsienio reikalų komiteto vadovo Konstantino Kosačiovo.

Pagrindinės Rusijos pastangos sutelktos į mokslo ir kultūros sferą: užsienyje bus steigiami rusų centrai, 2017 metais planuojama surengti jaunimo ir studentų festivalį (kaip tai kažkada buvo SSSR laikais), bus padidintos užsieniečių mokymosi Rusijoje kvotos, be to, kaip ir sovietų laikais, ims veikti draugystės draugijos. Taip „švelnios jėgos“ naudojimas tampa vienu iš naujosios Rusijos užsienio politikos koncepcijos akcentų.

Vargu ar Rusijos veiksmai bus efektyvūs

Politologo manymu, kad „švelni galia“ būtų efektyvi, būtinas įstaigų tinklas užsienyje. Šios įstaigos turėtų transliuoti naujosios politikos esmę. „Kaip mes matome, tai dabar ir vyksta, tačiau kopijuojant seną sovietinę sistemą“, - įsitikinęs N. Maliukevičius.

Nerijus Maliukevičius
Nerijus Maliukevičius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Politologas tvirtina, jog dabartinė Rusijos vadovybę veikia pagal sovietinių laikų schemas, o tai kažin ar atneš trokštamą poveikį, be to, turės neigiamų padarinių Rusijai.

„Šiandien tai negali būti efektyvu. Sovietiniais laikais egzistavo milžiniška stiprios komunizmo ideologijos mašina, o Vakaruose buvo nemažai prijaučiančių šiais sistemai. Ideologija buvo efektyvi, tačiau žlugus SSSR ji išsisėmė. Kurti sistemą ant to paties pagrindo – tai atrodo pakankamai keistai. Ir tai dvigubai keista, nes pačios „švelnios jėgos“ ideologijos nėra“, - stebisi N. Maliukevičius.

„Rusiško pasaulio“ idėja turi daug problemų

N. Maliukevičius įvardino keletą dalykų, kurie gali būti svarbūs Rusijai įgyvendinant „švelnios jėgos“ koncepciją: antifašizmo ideologija (patraukli europiečiams), suverenios demokratijos idėja (patraukli Eurazijos politiniam elitui) ir „Rusiško pasaulio“ idėja.

Politologas mano, kad paskutinė idėja turi didelių problemų, kadangi ji iš esmės regioninė (posovietinė), o ne globali, kaip komunistinė idėja. Kita problema slypi tame, kad „Rusiško pasaulio“ idėja yra etnocentriška.

„Tai rusiškas pasaulis, susiejantis save su Rusija per kalbą, kultūrą, o tai turi regioninį atspalvį“, - pažymi N. Maliukevičius.


Koncepcija V. Putino poreikiams

Mėginimai naudoti „švelnią jėgą“ Kremliaus užsienio politikos koncepcijoje iš tikrųjų reikalingi V. Putinui, matančiam tame prasmę, tačiau politologas abejoja tokios užsienio politikos programos veiksmingumu.

„Kremliui norėtųsi tai matyti pasaulinėje perspektyvoje, tačiau posovietinėje erdvėje bus pačios didžiausios problemos, nepaisant to, kad Maskvai čia kaip ir viskas turėtų būti aišku“, - tvirtina DELFI pašnekovas.

Jis mano, kad posovietinėje erdvėje konkuruos skirtingos idėjos, pavyzdžiui, tėvynainių idėja, artimojo užsienio idėjos. Be to, prasideda diskusijos apie tokius dalykus, kaip Eurazijos sąjunga, dalinanti posovietinę erdvę į tuos, kurie mato save šioje sąjungoje ir tuos, kurie žiūri į kitą pusę.

„Todėl šiame regione bus problemų. Pasaulio mastu Kremlius susidurs su kitomis problemomis, kaip pagerinti savo įvaizdį, kadangi šiam negatyvui pasiekus Sočio žaidynes, galima kalbėti apie įvaizdžio katastrofą“, - mano ekspertas.

Kaip tai atsilieps Baltijos šalims ir konkrečiai Lietuvai, kur jau daug metų kalbama apie Rusijos humanitarinę ekspansiją? N. Maliukevičius pažymėjo, kad jei anksčiau šiame regione daugiau dirbo „Rusiškas pasaulis“, tai dabar šį darbą nori perimti K. Kosačiovo vadovaujama institucija.

„Veikiausiai vyks banali projektų konkurencija, prasidės nauji projektai, tačiau iš esmės tokia politika egzistavo Baltijos šalyse ir iki šiol, tiesiog dabar tai pradėta vadinti „švelnia galia“, - reziumavo politologas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.