aA
Vilniaus miesto savivaldybė ketvirtadienį išdavė leidimą rengti homoseksualų „Eitynes už lygybę" Upės gatvėje. Renginio vieta organizatoriams pasiūlyta dėl geresnės galimybės užtikrinti eitynių dalyvių saugumą, taip pat organizatorių siūlomame maršrute esančių kitų asmenų teises.
Vladimiras Simonko
Vladimiras Simonko
© DELFI / Tomas Vinickas

Savivaldybės teigimu, Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungai, mieste lankysis daug svečių iš užsienio. Gedimino prospekte yra daug valstybės institucijų, kur gali vykti neformalūs susitikimai, gali būti suplanuoti maršrutai, kuriais bus vežiojami svečiai.

Tačiau tokiu sostinės valdžios sprendimu nepatenkintas Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko BNS teigė rimtai svarstantis galimybę skųsti sprendimą.

Jis teigė nesutinkantis su argumentais, kad Gedimino prospekte eitynių metu nebūtų galima užtikrinti saugumo.

"Gedimino prospekte saugumas gali būti užtikrintas, bet jis pareikalaus šiek tiek daugiau priemonių", - sakė organizacijos vadovas.

Lietuvos gėjų lygos vadovas taip pat atmetė Vilniaus valdžios argumentus, kad "Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungai, mieste lankysis daug svečių iš užsienio", o Gedimino prospekte yra daug valstybės institucijų, kur gali vykti neformalūs susitikimai, gali būti suplanuoti maršrutai, kuriais bus vežiojami svečiai.

V.Simonko teigimu, liepos 27-ąją, šeštadienį, nenumatyta jokių didelių renginių.

"Per mūsų renginį atvažiuos nemažai svečių iš užsienio, taip pat iš Europos Komisijos, Europos Parlamento. Sakykite, kuo mūsų svečiai blogesni už tuos manomus svečius, kurie atvažiuos kažkada arba neatvažiuos?", - kalbėjo V.Simonko.

Jis aiškino, kad seksualinių mažumų atstovai Gedimino prospektu norėjo žygiuoti, nes tai prestižinė gatvė. V.Simonko sakė manantis, kad sostinės valdžios sprendimui galėjo daryti įtaką miesto vadovų homofobinės nuostatos.

"Niekas man negali įrodyti, kad Upės gatvė yra tokia pat prestižinė ir svarbi kaip Gedimino prospektas. Kodėl pats meras Artūras Zuokas, filmuodamas savo reklaminį klipą su tankete, kažkodėl tai padarė Gedimino prospekte, o ne Upės gatvėje?", - sakė V.Simonko.

"Galiu daryti prielaidą, kad blogybė yra homofobija, nepakantumas kitokiems. Tai momentas, kai homofobija materializuojasi į tokius sprendimus. Galiu surasti nemažai citatų iš pono mero Zuoko pasisakymų apie gėjus. Jie atspindi tam tikrą požiūrį į šitą grupę žmonių", - teigė jis.

„Eitynes už lygybę“ planuojama rengti šių metų liepos 27 dieną.

Upės gatvėje jau yra vykusios „Eitynės už lygybę".

Kiek anksčiau Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Dalia Kuodytė pažadėjo, kad savivaldybės veiksmai bus vertinami Seimo Žmogaus teisių komitete.

Parlamentarės teigimu, Vilniaus savivaldybės siūlymas perkelti šią vasarą organizuojamas homoseksualių žmonių "Eitynes už lygybę" iš miesto centro - Gedimino prospekto - į dešiniąją Neries krantinę, yra neteisėtas ir pažeidžia Susirinkimų įstatyme įtvirtintas nuostatas.

"Valdininkų pasiaiškinimai, kad policija Gedimino prospekte nepajėgtų užtikrinti saugumo ar dėl eitynių tektų uždaryti kavines, yra nepagrįsti ir absurdiški. Nenustebčiau, jei Vilniaus savivaldybė eitynių metu dar pasiūlytų evakuoti miesto centre gyvenančius vilniečius. Akivaizdu, kad savivaldybės norai smarkiai prasilenkia su gyvenimo realybe ir įstatymais", - teigia priimto naujos redakcijos Susirinkimų įstatymo iniciatorė ir rengėja D. Kuodytė.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.