aA
Vienam iki gyvos galvos kalėti nuteistam amerikiečiui, kuris nužudė du kitus kalinius, trečiadienį buvo įvykdyta egzekucija elektros kėdėje. Tai buvo pirmoji šiuo būdu įvykdyta mirties bausmė nuo 2010 metų.
Robertas Gleasonas
Robertas Gleasonas
© AP/Scanpix

42 metų buvęs tatuiruočių meistras Robertas Gleasonas buvo pripažintas mirusiu 21 val. 8 min. vietos (4 val. 8 min. Lietuvos) laiku, sakė Virdžinijos valstijos kalėjimų departamento atstovas Larry Trayloras.

R.Gleasonas 2007 metais buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už žmogžudystę, o 2009-aisiais, laukdamas kalėjime, kol jam bus paskelbtas nuosprendis, pasmaugė 63 ir 26 metų kalinius.

"Gleasonas neparodė, kad nors kiek gailisi dėl šių šiurpių žmogžudysčių. Jis nesiekė užginčyti nuosprendžių ir nepateikė malonės prašymo", - sakoma anksčiau paskelbtame Virdžinijos gubernatoriaus Bobo McDonnellio pranešime.

Gubernatorius pridūrė "neradęs įtikinamų priežasčių įsikišti".

Duodamas interviu žiniasklaidai, R.Gleasonas netgi prašė greičiau jam įvykdyti egzekuciją, kad jis nebegalėtų vėl žudyti. Kaip praneša Mirties bausmių informacijos centras ((DPIC), jis sakė teismui pageidaujantis egzekucijos.

Tačiau R.Gleasono advokatai stengėsi išgelbėti jo gyvybę, atkreipdami dėmesį į šio vyro skausmingą vaikystę, sutrikusią psichiką ir priklausomybę nuo narkotikų bei alkoholio.

R.Gleasonas, kurį trečiadienį aplankė tik kalėjimo dvasininkas, pasirinko mirtį elektros kėdėje, o ne mirtiną injekciją, sakė L.Trayloras.

Tokia egzekucija buvo pirmoji Jungtinėse Valstijose nuo 2010 kovo 18 dienos, kai į elektros kėdę Virdžinijoje buvo pasodintas Paulas Powellas, nurodė DPIC.

DPIC duomenimis, nuo mirties bausmės pakartotinio įvedimo 1976 metais Jungtinėse Valstijose buvo įvykdytos 157 egzekucijos elektros kėdėje, iš jų 30 - Virdžinijoje.

R.Gleasono egzekucija taip pat buvo pirmoji šiais metais Jungtinėse Valstijose ir pirmoji Virdžinijoje nuo 2011-ųjų rugpjūčio. Pernai Jungtinėse Valstijose mirties bausmė buvo įvykdyta 43 nuteistiesiems, nurodė DPIC.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.