aA
Gyvsidabriu apnuodytame Ukmergės rajono apylinkės teisme paskelbta ekstremali situacija. Tai ketvirtadienį nusprendė posėdžiavusi Ukmergės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija.
Ukmergės apylinkės teisme paskelbta ekstremali situacija
© NTA

Siūlymas paskelbti ekstremalią situaciją trečiadienį buvo pateiktas ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete vykusiame posėdyje.

"Paskelbta ekstremali situacija leis operatyviau priimti reikiamus sprendimus, efektyviau spręsti susidariusią padėtį Ukmergės rajono apylinkės teisme", - pažymi Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojas Egidijus Laužikas Nacionalinės teismų administracijos išplatintame pranešime.

Pasak Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojo, šiuo metu svarbiausia užtikrinti tinkamą teismo darbuotojų sveikatos patikrinimą ir padengti visas būtinas išlaidas, susijusias su medicinos atstovų rekomendacijomis. Ukmergės rajono apylinkės teismo darbuotojai prieš dvi dienas gavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto laboratorijos atliktų tyrimų duomenis dėl gyvsidabrio koncentracijos kiekio jų organizme. Kitą savaitę žadama pradėti išsamų jų sveikatos patikrinimą, kurį organizuoja Nacionalinė teismų administracija.

Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojas teigia, kad kitas klausimas, kuris turi būti sprendžiamas nedelsiant, - teismo darbui tinkamos patalpos.

"Sąlygos, kokiomis dabar dirba teismo darbuotojai, nėra geros. Teismo posėdžiai vyksta dviejose skirtingose patalpose, kurios nėra visai pritaikytos teismo darbui. Artimiausiu metu Teisėjų tarybos nariai vyks į Ukmergę, kur aiškinsis, kaip greičiau organizuoti tinkamą teismo darbą, spręsti jo patalpų klausimą. Šioje vietoje tikimės ir kitų valstybės institucijų pagalbos ir supratimo. Esant tokiai situacijai, svarstytinas klausimas ir dėl naujo pastato teismui statybos",- teigia E. Laužikas.

Po mėnesio Ukmergės rajono apylinkės teismo klausimas bus pakartotinai svarstomas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Premjeras Algirdas Butkevičius kol kas nežada lėšų iš valstybės rezervo gyvsidabriu apnuodytam Ukmergės rajono apylinkės teismui ir yra sakęs, kad teismą būtų galima perkelti į kitą nenaudojamą pastatą.

Pagal galiojantį įstatymą Vyriausybės rezervo lėšos gali būti naudojamos ekstremaliosioms situacijoms ar įvykiams likviduoti.

Kaip primena ELTA, du kilogramai gyvsidabrio teisme buvo rasti 2012-ųjų gruodį, darbininkams gręžiant sieną teismo patalpose.

Ukmergės rajono apylinkės teisme dirba 26 asmenys. Visų jų kraujyje rasta gyvsidabrio.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.