aA
Trečiadienį Utenos apylinkės prokuratūra perdavė teismui baudžiamąją bylą, kurioje didelės vertės svetimo turto įgijimu apgaule kaltinami trys uteniškiai – 36 metų S. L., 34 metų L. V. ir 33 metų G. J., taip pat S. L. kaltinama apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu.
Šimtus tūkstančių už išskirtinius baldus išviliojusiems sukčiams - nauji kaltinimai
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Šimtus tūkstančių litų už išsvajotus nestandartinius baldus ir duris iš kelių šimtų šalies gyventojų išviliojusiai ir sulaukusiai teismų nuosprendžių uteniškių sukčių sugyventinių porai bei jų bendrininkei prokurorai pateikė naujus kaltinimus, nes 2007–2009 metais nusikalstamas veikas padarę ir naujais sukčiavimais įtariami bendrininkai, veikę naujos bendrovės „Tenoma“ vardu, apgaule savo naudai iš 49 šalies gyventojų įgijo 34 tūkst. litų.

Pernai teismo nuosprendžio sulaukę kitoje Utenos apylinkės prokurorų perduotoje byloje šie sukčiavę bendrininkai buvo pripažinti kaltais, du jų neteko laisvės: S. L. nuteista 3 metų 6 mėnesių, L. V. – 3 metų 9 mėnesių laisvės atėmimu, G. J. – 2 metų laisvės apribojimu.

Nuteistieji apgaule savo naudai iš 238 šalies gyventojų, susigundžiusių užsisakyti nestandartinius baldus ir duris bendrovėje „Leoga“, įgijo beveik 200 tūkst. litų, praneša Panevėžio apygardos prokuratūra.

Tarp nukentėjusiųjų beveik pustrečio šimto Anykščių, Biržų, Kupiškio, Kelmės, Rokiškio, Raseinių, Pasvalio, Plungės, Palangos, Prienų, Molėtų, Vilkaviškio, Šakių, Šilutės rajonų gyventojų.

Šitoje byloje prokurorai S. L. ir L. V. kaltino dar ir tuo, kad jie vadovavo juridiniam asmeniui – bendrovei „Leoga“, kurią naudojo nusikalstamai veiklai nuslėpti, taip pat S. L. buvo kaltinama ir apgaulingu bendrovės buhalterinės apskaitos tvarkymu.

Antradienį Panevėžio apygardos teismas, išnagrinėjęs nuteistųjų apeliacinius skundus, dar kartą pripažino prokurorų kaltinimus dėl padarytų nusikaltimų pagrįstais ir pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu paskirtas bausmes teisėtomis.

Prokuroras Ramūnas Dubrava, palaikęs valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą pirmosios ir apeliacinės instancijos teismuose, teigė, kad ne kartą teisti bendrininkai, prieš trejus metus įsigiję Klaipėdoje registruotą įmonę, ją naudojo sukčiavimui nuslėpti, jokios ūkinės komercinės veiklos nevykdė. Sukčiai, sulaukę skelbimus perskaičiusių gyventojų užsakymų, nuvykdavo pas klientus, surašydavo sutartis, paimdavo avansą. Klientai sutartu laiku nesulaukdavo užsakytų baldų ir durų, taip pat neatgaudavo prarastų pinigų.

Pasak prokuroro R. Dubravos, bendrininkai, ilgą laiką sukčiavę ir šimtus nukentėjusių žmonių iš įvairių šalies miestų ir rajonų apgavę, tikėjosi likti nenubausti už padarytus nusikaltimus ir išsisukti nuo paskirtų laisvės atėmimo bausmių prisidengdami mažamečiais vaikais.

Ikiteisminį tyrimą perduotoje nagrinėti teismui byloje atliko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų poskyrio pareigūnai, jau sulaukusioje nuosprendžio ankstesnėje byloje – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos tyrėjai, tyrimams vadovavo ir juos organizavo Utenos apylinkės prokuroras.

Už sukčiavimą ir apgaule įgytą didelės vertės turtą baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.