aA
Padėtis gyvsidabriu apnuodytame Ukmergės apylinkės teisme tikrai yra ekstremali, reikalaujanti ir Vyriausybės finansinės paramos, mano Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.
Julius Sabatauskas
Julius Sabatauskas
© DELFI / Tomas Vinickas

"Ekstremali situacija tikrai, mūsų manymu, yra pagal teisės aktus, pagal nutarimu nustatytus kriterijus. Iš tikrųjų nepaskelbus ekstremalios situacijos tolesnius žingsnius daryti bus galima, bet nebus galima daryti jų efektyviai, kadangi tam reikės lėšų. Ketiname kreiptis į Vyriausybę, kad ji numatytų tam reikalui ir lėšas", - trečiadienį po Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžio žurnalistams sakė J. Sabatauskas.

Šiame posėdyje dalyvaujant įvairių atsakingų institucijų atstovams buvo svarstoma padėtis Ukmergės apylinkės teisme.

J. Sabatausko teigimu, Ukmergės problemoms spręsti valstybės biudžete lėšų nėra numatyta, tačiau jis mano, kad tam galima būtų panaudoti rezervo fondo lėšas. Pasak komiteto pirmininko, lėšų prireiks ir padarinių likvidavimui bei laikinųjų patalpų pritaikymui teismo darbui.

Jo nuomone, reikėtų peržiūrėti teisės aktus, kurie šiuo metu riboja informacijos pateikimą apie žmonių sveikatą. "Būtina priimti sprendimą, kad tokiomis sąlygomis būtų leista gauti apibendrintą informaciją apie žmonių sveikatą, nenurodant jų tapatybės. Negalima palikti pačių žmonių su jų sveikatos problemomis", - sakė J. Sabatauskas.

Teisėjų tarybos narys Vytautas Zelianka irgi mano, kad dėl įvykių Ukmergėje turėtų būti paskelbta ekstremali situacija.

"Aš matau, kad yra atitikimas formaliems reikalavimams, pavyzdžiui, valstybės institucijos veiklos trikdymas kaip įvykis, kurio negalima pašalinti per 24 valandas, pavojus žmonių sveikatai, kuris yra akivaizdus", - sakė V. Zelianka.

Tuo tarpu Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Varžgalys aiškino, kad ekstremali situacija nepaskelbta, nes susiklosčiusi padėtis neatitinka Vyriausybės nutarime numatytų kriterijų.

"Mes rytoj kviesime Ekstremalių situacijų komisiją ir spręsime", - žurnalistams sakė Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Jo teigimu, savivaldybė pasiūlė perkelti apylinkės teismą į Jaunimo mokyklos pastatą.

"Pastatas yra renovuotas, bet reikia pritaikyti kompiuterinius tinklus, dar kai ką padaryti, kad iš tikrųjų teismas galėtų vykdyti savo funkcijas", - sakė J. Varžgalys.

Tačiau apsispręsti dėl to turi, anot jo, Nacionalinė teismų administracija.

Šiuo metu Ukmergės rajono apylinkės teismas dirba Ukmergės rajono policijos komisariato patalpose ir Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre.

Laikinoji Ukmergės rajono apylinkės teismo pirmininkė Edita Zarembienė sakė, kad tai sukelia tam tikrų nepatogumų, nes reikia važinėti, susidaro nemažas atstumas per visą miestą.

"Mus labai jaudina mūsų ateitis, ką mums reikės daryti ir kur dirbti toliau, nes, patikėkite manim, pasijunti kaip sudegus namams", - žurnalistams sakė E. Zarembienė.

Paklausta, kaip vertina pasiūlytą Jaunimo mokyklos pastatą, ji sakė, kad pirmiausia jį reikia paremontuoti. "Gal pats pastatas nėra per mažas, bet jį reikėtų pritaikyti teismo reikmėms, reikia baldų, posėdžių salės, reikia visų ryšių sistemos", - sakė E. Zarembienė.

Laikinoji Ukmergės rajono apylinkės teismo pirmininkė tikisi, kad ateityje bus pastatytas naujas šio teismo pastatas, kuriam jau yra suformuotas žemės sklypas.

Ukmergės rajono apylinkės teisme dirba 26 asmenys. Pernai teismas išnagrinėjo per 300 baudžiamųjų bylų, per 2000 civilinių bylų.

Kaip primena ELTA, du kilogramai gyvsidabrio teisme buvo rasti 2012-ųjų gruodį, darbininkams gręžiant sieną teismo patalpose. Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai atlikus oro taršos tyrimą nustatyta, kad kai kuriose patalpose gyvsidabrio garų ore koncentracija normą tuomet viršijo beveik 6 kartus.

Gruodžio 13 d. pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo stipriai veikiančiomis ar nuodingosiomis medžiagomis.

Atsižvelgus į Vilniaus visuomenės sveikatos centro rekomendacijas nuspręsta teismą perkelti į kitas patalpas. Nacionalinei teismų administracijai skyrus finansavimą darbuotojų sveikatos patikrinimas atliktas gruodžio 17-ąją.

Laboratoriniai tyrimai patvirtino Ukmergės teismo darbuotojų nuogąstavimus - visų jų organizme rasta gyvsidabrio.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Ukmergės teismo pastate randama gyvsidabrio. Beveik prieš dešimtmetį - 2003 metų sausį - čia taip pat buvo aptikta daugiau nei pusė kilogramo šio metalo.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.