aA
Kelių Afrikos šalių intervencinių pajėgų pirmieji kariai turėtų atvykti į Malį trečiadienį, kai Prancūzijos kariai pajudėjo į šalies šiaurę, pradėdami pirmąją savo operaciją prieš islamistus sukilėlius.
Prancūzijos sausumos pajėgos susirems su islamistais Malyje
© AFP/Scanpix

Trečiadienį Malyje laukiama 190 Nigerijos karių, o šios šalies kontingentas galiausiai turėtų padidėti iki 900 karių. Nigerija vadovauja regioninėms pajėgoms, kurias savo kariai pažadėjo papildyti Beninas, Gana, Nigeris, Senegalas, Burkina Fasas ir Togas.

Vakarų Afrikos armijos vadai trečiadienį turėtų atnaujinti derybas Bamake dėl 3 300 karių turėsiančių regioninių intervencinių pajėgų dislokavimo pagal Jungtinių Tautų (JT) mandatą buvusioje Prancūzijos kolonijoje.

Antradienį Prancūzijos kariai išvažiavo iš sostinės Bamako apie 30 šarvuotų mašinų kolonoje.

Liudininkai pasakojo, kad šimtai Malio ir Prancūzijos karių vyksta į pirmadienį sukilėlių užimtą Diabalio miestą, esantį už 400 kilometrų į šiaurę nuo sostinės. Dar viena automobilių kolona buvo pastebėta išvažiuojanti iš Bamako šiaurės kryptimi.

Nors Diabalį atakavo Prancūzijos naikintuvai, vienas regiono saugumo šaltinis antradienį sakė, kad sukilėliai tebėra įsitvirtinę tame mieste.

Prancūzijos gynybos ministras Jeanas Yvesas Le Drianas sakė, kad jo šalies kontingentas Malyje bus padidintas trigubai - iki 2 500 karių.

Tačiau Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pažymėjo, kad šis kontingentas Malyje ilgai neužsibus - tik kol toje šalyje bus atkurtas saugumas ir pašalinta "teroristų" grėsmė.

Prancūzų ir Malio pajėgos šalies centriniame regione apsupo islamistų sukilėlius

Prancūzų sausumos pajėgos ir Malio armija trečiadienį apsupo islamistų kovotojus Malio centriniame regione esančiame Diabalio ir prancūzai rengiasi pradėti savo pirmąją sausumos operaciją prieš sukilėlius, pranešė šaltiniai armijoje.

Prancūzija, kuri yra perspėjusi, jog tai, kad islamistai pernai užėmė Malio šiaurinę dykumų teritoriją, kelia grėsmę Vakarų saugumui, antradienį dislokavo šarvuočių koloną pozicijose prie netoliese esančio Niono, maždaug 300 km nuo dulkinos, upės pakrantėje įsikūrusios sostinės Bamako.

"Prancūzų pajėgos užtikrino Niono apsaugą, kad sustabdytų islamistų žygiavimą į Segu, o Malio armija saugo pasienio su Mauritanija rajoną, - sakė vienas šaltinis. - Dabar jie yra apsupti ir galutinis puolimas yra tik laiko klausimas".

Vienas Diabalio gyventojas, kuris nuo kovų pabėgo į Nioną, pranešė matęs prancūzų ir maliečių karius, išvažiuojančius šarvuočiais islamistų sukilėlių linijų link.

Šeštą antskrydžių dieną prancūzų naikintuvai taip pat smogė islamistų policijos būstinei Niafunkėje, netoli senovės karavanų kelio miesto Tombuktu, sakė vietos gyventojai.

Prancūzų armijos vadas Edouard'as Guillaud sakė, kad jo pajėgos yra pasirengusios išstumti islamistų kovotojus iš viso Malio.

"Artimiausiomis valandomis - bet negaliu pasakyti jums, ar už vienos, ar už 72 valandų - taip, žinoma, mes kovosime su jais tiesiogiai", - sakė jis radijui "Europe 1".

Prancūzijos gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas trečiadienį sakė, kad prancūzų kampanija prieš sukilėlius Malyje, kurie yra susiję su "al Qaeda", bus ilga.

Prezidentas Francois Hollande'as antradienį kalbėjo, kad prancūzų pajėgos Malyje bus tol, kol į šią Vakarų Afrikos valstybę grįš stabilumas. Tačiau, pasak jo, Prancūzija tikisi "artimiausiomis dienomis ar savaitėmis" atsakomybę už saugumą šioje buvusioje savo kolonijoje perduoti Afrikos pajėgoms.

Vakarų Afrikos regioninio bloko ECOWAS šalių pajėgų vadai trečiadienį Bamake jau antra diena derina savo dislokavimo, kuriam Jungtinės Tautos (JT) suteikė mandatą, detales.

Islamo Bendradarbiavimo Organizacija pakeitė savo požiūrį į karinę operaciją Malyje

Islamo Bendradarbiavimo Organizacija (OIC) trečiadienį išreiškė paramą Prancūzijos vadovaujamai karinei operacijai Malyje, praėjus dienai po to, kai ją pavadino "skubota" ir paragino nutraukti ugnį.

OIC vadovas Ekmeleddinas Ihsanoglu "išreiškė visišką paramą ir solidarumą su Malio Respublika, siekiančia operatyviai atgauti ginkluotų grupuočių kontroliuojamas savo teritorijas šiaurinėje šalies dalyje, kad atkurtų nacionalinę vienybę ir teritorinį vientisumą", sakoma organizacijos pareiškime.

E.Ihsanoglu pareiškė palaikąs JT Saugumo Tarybos 2085-ąją rezoliuciją, numatančią "Afrikos šalių vadovaujamos tarptautinės pagalbos misijos Malyje (AFISMA)" dislokavimą, nurodoma pranešime.

Jis teigiamai įvertino OIC narių pagalbą Vakarų Afrikos šalyje ir kreipėsi į kitas "už šio regiono esančias (šalis), prašydamas suteikti bet kokios įmanomos formos pagalbos AFISMA, kad ji galėtų įvykdyti savo užduotį išsaugoti taiką ir stabilumą didesniame regione".

Antradienį E.Ihsanoglu paragino "visas šalis Malyje nedelsiant nutraukti ugnį ir grįžti prie Burkina Faso vadovaujamų derybų stalo" ir Prancūzijos pajėgų vykdomą operaciją pavadino "skubota".

Antradienio pareiškime IOC vadovas "išreiškė didelį susirūpinimą dėl karinio konflikto augimo" ir paragino "visas šalis maksimaliai susivaldyti šiuo kritiniu metu bei siekti šį konfliktą išspręsti taikiu keliu".

Penktadienį oro pajėgų operacijas Malyje pradėjusi Prancūzija remia su islamistų sukilėliais kovojančias šalies vyriausybės pajėgas ir į šią šalį išsiuntė savo karių.

Paryžius užsitikrino JT paramą savo karinei operacijai ir sustiprino sausumos pajėgas šarvuočių kolona po to, kai vyriausybės pajėgoms padedanti Prancūzijos aviacija išstūmė sukilėlius iš jų bazių šiaurinėje dalyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.