aA
Vilniaus apygardos administracinis teismas, trečiadienį uždarame posėdyje nagrinėjęs Baltarusijos antibranduolinės veiklos koordinatorės Tatjanos Novikovos skundą dėl Migracijos departamento sprendimo, kuriuo pernai jai buvo uždrausta tris mėnesius atvykti į Lietuvą, atidėjo bylos nagrinėjimą. Kitas teismo posėdis šioje byloje numatytas vasario 25 d.
Į Lietuvą neįleistos baltarusių aktyvistės T.Novikovos skundo nagrinėjamas po uždaro posėdžio atidėtas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Antradienio posėdyje Užsienio reikalų ministerija (URM) buvo paprašyta išslaptinti ir pateikti teismui dokumentus, pagal kuriuos buvo priimtas skundžiamas Migracijos departamento sprendimas.

T. Novikovos skunde teismui teigiama, jog Migracijos departamento sprendimu buvo iš esmės pažeista jos teisė žinoti apie jos priimtą sprendimą ir pasinaudoti teise į gynybą, o uždraudžiant jai patekti į Lietuvą ir čia laisvai išreikšti savo nuomonę prieš Visagino atominės elektrinės statybą, buvo pažeistos Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatos.

T. Novikova tiek bendraudama su žurnalistais, tiek teisme akcentavo, jog savo kreipimusi į teismą ji siekianti teisingumo ir apginti savo reputaciją.

"Praėjusių metų rugsėjį man buvo neleista įvažiuoti į Lietuvą, nors ir turėjau vizą. Man neleista įvažiuoti dėl to, kad aš neva keliu grėsmę nacionaliniam saugumui ir viešajai tvarkai. Tai man labai rimtas kaltinimas ir dėl to iškilo pavojus mano reputacijai, todėl kreipiuosi į teismą. Man svarbu įrodyti teisingumą ir reabilituotis kaip visuomenės veikėjai. Aš esu žmogus, kuris užsiima visuomenine veikla, tai (kaltinimai grėsmės kėlimu. - ELTA) labai paveiks mano reputaciją", - dar prieš teismo posėdį žurnalistams sakė T. Novikova.

Dar posėdžio išvakarėse T. Novikovos advokatas Vidas Vilkas komentavo, jog "teismui teks priimti sprendimą vadovaujantis tik įslaptinta informacija, kuri yra neprieinama antrajai pusei". Jis pažymėjo, jog tokio precedento dar nebuvo.

ELTA primena, jog sprendimą neįleisti į Lietuvą T. Novikovos Migracijos departamentas priėmė Užsienio reikalų ministerijos prašymu prieš referendumą dėl Visagino atominės elektrinės statybos.

Pačiai T. Novikovai apie tai, jog ji Lietuvoje yra nepageidaujama, pranešta nebuvo. URM paaiškino, jog jie neprivalėjo informuoti baltarusės, kad ji nepageidaujama mūsų šalyje, nes tai yra įslaptinta informacija.

T. Novikovos teigimu, faktas, kad URM nepaviešina draudimo įvažiuoti į Lietuvą priežasties, kaip ir tas faktas, kad draudimas įvažiuoti nustatytas referendumo dėl Visagino atominės elektrinės pasiruošimo ir jo vykdymo metu, dar kartą patvirtina, jog jos teisės buvo apribotos dėl politinių motyvų.

"Taip pat dėl mano pilietinės pozicijos, kadangi aš ir mano kolegos nenorime Černobylio ir Fukušimos avarijos pasikartojimo nei Baltarusijos, nei Rusijos, nei Lietuvos teritorijoje", - sakė T. Novikova.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.