aA
Vėl spustelėjus šaltukui ir sniegui apklojus šaligatvius medikai jau žino, kad į juos kreipsis daug susižalojusių žmonių. Pirmosios šios žiemos aukos vis dar gydosi traumas ir svarsto, ar įmanoma išreikalauti patirtą žalą iš apsnūdusių miesto tvarkytojų.
Paslydęs susilaužei ranką, koją ar stuburą? Kaltų teks paieškoti
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

"Gražų gruodžio penktosios rytą skubėdama į darbą tapau miesto tvarkytojų taupumo auka: slystelėjau ant ledo eidama Antakalnio gatve ir... jau daugiau kaip mėnuo guliu lūžus stuburui ir dešinės rankos riešui", - taip dienraščiui „Lietuvos žinios“ pasakojimą apie patirtas traumas pradėjo vilnietė Laima Arnatkevičiūtė. Ji žada siekti, kad už sugadintą sveikatą ir gydymą jai atlygintų sniegą valyti turinti bendrovė. Teisininkų teigimu, nukentėjusieji turi galimybę išieškoti žalos atlyginimą, tačiau pergalei teisme pasiekti reikėtų itin svarių įrodymų.

Lietuvos advokatų tarybos pirmininko pavaduotojos Liudvikos Meškauskaitės teigimu, nukentėjusieji turi galimybę kreiptis į teismą, jeigu dėl slidžios šaligatvių dangos patyrė susižalojimų ir traumų. "Jeigu būtų įrodyta, kad keliai nebuvo nuvalyti ir dėl to žmogus paslydo, patirtą žalą turėtų atlyginti ta įmonė, kuriai privalu tvarkyti teritoriją, - sakė teisininkė. - Čia daugiausia tiktų liudytojų parodymai, dokumentai apie oro sąlygas".

Vilniaus teritorinės ligonių kasos (VTLK) direktoriaus Vytauto Mockaus teigimu, įstatymas įpareigoja išieškoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui padarytą žalą. V.Mockus tvirtino, kad dėl susižalojimų, patirtų pargriuvus slidžiame ir prastai nuvalytame kelyje, turėtų atsakyti savivaldybės. "Teoriškai kalta savivaldybė, jeigu ji neprižiūri savo šaligatvių ir gatvių", - pažymėjo jis.

Sostinės savivaldybės administracija, kaip teigė Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Mikalauskienė, per šiųmetį žiemos sezoną jau sulaukė miestiečių skundų dėl prastai valomų šaligatvių. Tačiau merija esą nėra atsakinga už tokius nelaimingus atsitikimus. "Už darbus yra atsakingos valymo bendrovės, kurios turi vykdyti sutartinius įsipareigojimus: privaloma laiku ir kokybiškai valyti, esant apledėjimui, barstyti šaligatvius, užtikrinti saugias eismo sąlygas pėstiesiems", - LŽ tvirtino I.Mikalauskienė. Ji pažymėjo, kad esant sudėtingoms oro sąlygoms - per lijundrą ar plikledį - žmonėms reikėtų būti atsargesniems. "Pėstieji taip pat turėtų įvertinti eismo sąlygas ir apsirūpinti, kaip pataria medikai, tinkama avalyne, eiti atsargiau", - aiškino merijos valdininkė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.