aA
Laboratoriniai tyrimai patvirtino Ukmergės teismo darbuotojų nuogąstavimus - visų jų organizme rasta gyvsidabrio.
Gyvsidabriu nuodyti teismo darbuotojai - panikoje
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, antradienį ukmergiškius pagaliau pasiekė ilgai laukti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto Neurotoksikologijos laboratorijos atlikti sveikatos tyrimų rezultatai. Susipažinę su jais teisme dirbantys 26 žmonės toliau bus nuodugniai tiriami Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre.

Aptarinėdami ir lygindami gautus atsakymus teismo darbuotojai neslėpė nuostabos: "Visuomenės sveikatos specialistai mums aiškino, kad gyvsidabris iš organizmo pasišalina su šlapimu maždaug per 40 dienų. Kaip tada paaiškinti tokį keistą dalyką, kad vienos buvusios mūsų darbuotojos, kuri nuo praėjusių metų spalio 1-osios išėjo iš darbo ir išvyko gyventi į Norvegiją, organizme taip pat rasta gyvsidabrio, ir net daugiau nei kitų organizmuose? Ji juk pakeitė aplinką, pustrečio mėnesio nesilankė teismo pastate."

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, ištyrusi Ukmergės teismo pastato sienų, lubų ir grindų nuograndas bei kitų kietų paviršių nuoplovas, visur rado įsigėrusio gyvsidabrio. Kai kur jo kiekis net tūkstantį kartų viršija leistinas normas. „Esant tokiai situacijai būtina nuo sienų ir lubų pašalinti tinką ir pakeisti jį kitu. Žodžiu, reikia kapitalinio remonto”, – sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė.

„Žmonės gali būti ramūs – aplinkoje prie teismo pastato ir laikinose teismo patalpose gyvsidabrio garų nerasta”, – pridūrė ji. Paklausta, kur dingsta iš teismo pastato į aplinką išgaravę gyvsidabrio garai, A.Razmienė patikino, jog, būdamas itin lakus, gyvsidabris per 72 valandas gali nukeliauti net 2,5 tūkstančio kilometrų ir, susijungęs su kitomis medžiagomis, nusėda dirvožemyje arba vandens paviršiuje.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.