aA
Panevėžio teismas nepasigailėjo sukčių poros, kurie žmones apgaudinėjo neva gaminantys baldus.
Baldus gaminti žadėję sukčiai praturtėjo beveik 200 tūkst. litų ir atsidūrė už grotų
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Panevėžio apygardos teismas praneša, kad atmestas nuteistosios S. Linkevičiūtės gynėjo ir nuteistojo L. Valinsko apeliacinius skundus dėl Utenos rajono apylinkės teismo nuosprendžio, kuriuo jie pripažinti kaltais dėl sukčiavimo ir neteisėtos juridinio asmens veiklos ir jiems skirtos trejų metų ir devynių mėnesių bei pusketvirtų metų subendrintos laisvės atėmimo bausmės.

Utenos rajono apylinkės teismas nustatė, kad L. Valinskas ir S. Linkevičiūtė kartu su dar vienu asmeniu nuo 2009 m. kovo iki tų pačių metų gruodžio apgaule įgijo didelės vertės svetimą turtą – pinigus.

2009 m. kovo mėnesį nuteistieji, iš anksto žinodami, kad nevykdys jokios ūkinės komercinės veiklos, įsigijo Klaipėdoje registruotą įmonę. Ją naudojo neteisėtai veiklai – sukčiavimui nuslėpti.

Sukčiavimo modelis buvo paprastas: nuteistieji reguliariai talpino reklaminius skelbimus įvairiuose regioniniuose laikraščiuose apie tai, kad pagamins nestandartinius baldus ir visų tipų duris. Žadėjo darbus atlikti greitai, pigiai ir kokybiškai. Nuteistieji nuvykdavo pas asmenis, atsiliepusius į skelbimą, surašydavo pirkimo–pardavimo dokumentus, vieną egzempliorių palikdavo užsakovui. Iš nieko blogo neįtardavusių žmonių paimdavo atitinkamo dydžio avansą. Gautus pinigus pasidalydavo tarpusavyje. Sutartu laiku prekių nepristatydavo ir pinigų klientams negrąžindavo.

Į nuteistųjų pinkles pakliuvo bemaž pustrečio šimto asmenų iš Biržų, Utenos, Šakių, Plungės, Palangos, Šilutės, Anykščių, Kelmės r., Rokiškio r., Molėtų r., Pasvalio r., Švenčionių r., Vilkaviškio r., Prienų r., Kupiškio r., Raseinių r. Nuteistieji iš šių nukentėjusiųjų pasisavino įvairiomis sumomis beveik 200 tūkst. litų.

Apeliacinės instancijos teismas, išnagrinėjęs apeliacinius skundus ir bylos medžiagą, konstatavo, kad S. Linkevičiūtės ir L. Valinsko kaltė dėl sukčiavimo visiškai įrodyta ir abejonių nekelia. Teismo įsitikinimu, nuteistųjų versija, dėstoma skunduose, jog jie, būdami įmonės akcininkai, vykdė įmonės veiklą ir jokios apgaulės pirkėjų atžvilgiu nenaudojo, paneigta byloje surinktais ir ištirtais įrodymais.

Kolegija pažymėjo, kad pirmosios instancijos teismas tinkamai įvertino byloje surinktus įrodymus ir padarė pagrįstą ir bylos faktines aplinkybes atitinkančią išvadą, jog teismo ištirtų ir nuosprendyje aptartų įrodymų visuma neginčijamai patvirtina nuteistųjų kaltę dėl sukčiavimo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.