aA
Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas neturėtų rizikuoti savo šalies naryste Europos Sąjungoje (ES) ir sukelti pavojaus silpnai ekonomikai, perspėjo verslo lyderiai, Britanijos vyriausybės vadovui ruošiantis vėliau šią savaitę paskelbti svarbią kalbą dėl tolesnių Londono santykių su Europa.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas
© Reuters/Scanpix

Premjeras konservatorius ketina penktadienį aptarti savo šalies įtemptus santykius su ES ir jau pareiškė, kad nori iš naujo derėtis dėl narystės 27 šalių bloke.

Tikimasi, jog D.Cameronas, kad Briuselis grąžintų Londonui kai kurias galias, taip pat siūlys po 2015 metų surengti referendumą dėl numatomų naujų santykių su ES. Tačiau premjeras pažymėjo nepritariantis pozicijai, kad būtų skelbiamas tiesioginis referendumas dėl pasilikimo arba pasitraukimo iš Bendrijos.

Verslo lyderiai susirūpinę, jog D.Camerono planai gali pakenkti jiems itin svarbiems ryšiams su pagrindine Britanijos prekybos partnere, sukelti netikrumą ir smogti ekonomikai, kuri praeitų metų paskutiniame ketvirtyje veikiausiai vėl susitraukė.

"Privalome žengti labai atsargiai", - sakė Britanijos pramonės konfederacijos (CBI), kuri yra viena iš įtakingiausių šios šalies darbdavių organizacijų, generalinis direktorius Johnas Cridlandas.

"Debatai dėl mūsų ateities Europoje 2013-aisiais turi būti grindžiami informuota, blaivia analize, kokie yra mūsų ilgalaikiai ekonominiai ir finansiniai interesai, o verslas turės pasirūpinti, kad jo balsas būtų išgirstas, - pridūrė jis. Mums reikia pasaulinių prekybos sutarčių, skatinant augimą ir darbo vietų kūrimą, ypač kai šalies ekonomika auga lėčiau nei reikia."

"Verslas nenori tapti kūdikiu, kuris būtų išlietas kartu su vandeniu - tik ne tuomet, kai 50 proc. mūsų eksporto keliauja į Europą", - aiškino J.Cridlandas.

Dešimt įtakingų verslo lyderių, įskaitant įmonių grupės "Virgin" magnatą Richardą Bransoną ir reklamos agentūros WPP vadovą Martiną Sorrellį jau anksčiau ragino imtis "skubios" reformos, kuri nereikalautų "visuotinių pakartotinių derybų" dėl Britanijos pozicijos.

"Raginti atlikti tokį žingsnį šiomis aplinkybėmis reikštų sukelti pavojų mūsų narystei ES ir sukurti žalingą netikrumą Britanijos verslui - tokių dalykų ministras pirmininkas turėtų mažiausiai norėti", - pareiškė jie.

"Mums reikia stiprios reformuotos ES, kurios širdyje būtų Britanija", - sakoma verslo lyderių atvirame laiške, kurį paskelbė dienraštis "Financial Times".

Tuo tarpu ekonomistai perspėja, kad referendumas gali sukelti potencialiai "pavojingų" pasekmių Britanijai.

"Šis kelias labai pavojingas, - Londono ekonomikos mokyklos profesorius Iainas Beggas sakė naujienų agentūrai AFP. - Referendumas yra itin nenuspėjamas įrankis ... Tai gali pakrypti itin bloga linkme; gali išstumti Britaniją iš Europos Sąjungos, o verslo lyderiams tokia perspektyva būtų labai neraminanti."

"Didžiausia grėsmė Britanijai - jos išseks užsienio investicijų kanalas; tuo pačiu sumažės Britanijos pajėgumai eksportuoti į mūsų didžiausią rinką - konkrečiai, Vakarų Europą", - pridūrė jis.

Pavyzdžiui, Japonijos automobilių gamintojai, tokie kaip "Honda" ir "Nissan", gali nuspręsti sumažinti gamybą savo įmonėse Anglijoje, tiekiančiose mašinas ES rinkai, ir investuoti kur nors kitur.

Konservatorių partijos veteranas ir buvęs ministras Michaelas Heseltine'as argumentavo, kad referendumas sukurtų netikrumą ir atgrasytų investuotojus.

"Jeigu būčiau atsakingas už investicijų pritraukimą į bet kurią iš mūsų partnerių Europoje, tai man suteiktų geriausią argumentą, kokį galiu įsivaizduoti, - pastebėjo jis. - Kam statyti gamyklą (Britanijoje), kai nežinai - ir jie tau negali pasakyti - sąlygų, kuriomis jūs prekiausite su mumis ateityje?"

Didžioji Britanija buvo viena iš ES bendrosios rinkos, kurioje dabar gyvena pusė milijardo žmonių, kūrėjų.

J.Cridlandas pridūrė, kad būtina likti "prie stalo" ir derybose kovoti už Britanijos ekonomikos interesus, ypač dėl išlygų Londono Sičio finansinių paslaugų rajonui.

"Gyvybiškai svarbu, kad liktume prie stalo ir mojuotume vėliavomis už verslą bei gintume savo nacionalinius interesus, ypač siekiant apsaugoti pasaulinio lygio finansinių paslaugų sektorių, kad jis išliktų konkurencingas tarptautiniu mastu", - aiškino jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.