aA
Bendradarbiavimas su Lietuva priklausys nuo jos politikos Baltarusijos atžvilgiu, pareiškė Aleksandras Lukašenka antradienį vykusioje spaudos konferencijoje.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka
© Reuters/Scanpix

„Mes elgsimės pagal tai, kaip organizuos savo vidaus ir išorės politiką mūsų atžvilgiu Lietuvos ir Latvijos vyriausybė. Jei normaliai – mes irgi žmoniškai su jais elgsimės ir vadinsime tai bendradarbiavimu. Ne, reiškia, ne“, – sakė A. Lukašenka, atsakydamas į klausimą, ar Baltarusija tikisi kaimynų pagalbos, optimizuojant dialogą su Europos Sąjunga, informuoja naviny.by.

Jis pabrėžė: Baltarusija tikisi Lietuvos pagalbos tiek, kiek Lietuva savarankiška ES. „Tai kad ji pirmininkaus, nereiškia, kad tvarkys reikalus, pavyzdžiui, kaip Baltarusijos prezidentas Baltarusijoje. Todėl didelių vilčių dėl šio klausimo neturiu“, – pareiškė A. Lukašenka.

A. Lukašenkos teigimu, objektyvi Baltarusijos ir Lietuvos bendradarbiavimo priežastis – kaimynystė. „30 proc. Lietuvos biudžeto formuoja baltarusiai. Kaip man praneša, 2015 m., o gal ir anksčiau, Europos Sąjunga nerems Lietuvos. Netekti partnerystės su Baltarusija – tik bepročiai Lietuvoje gali tam ryžtis“, – įsitikinęs A. Lukašenka.

„Mes sąžiningai pasakėme, kad mūsų partneriai Lietuvoje suprastų, kad svarstome ir kitus variantus. Kai tik susitarsime dėl uostų, dėl tarifų Leningrado srityje, Ukrainoje, žinoma, visų kiaušinių į vieną pintinę nedėsime, Lietuva turėtų tai suprasti. Bet jei matysime, kad mūsų partneriai Lietuvoje, Latvijoje žmoniškai elgiasi, o mes to nusipelnome, būsime pasirengę bendradarbiauti“, – patikino Baltarusijos vadovas. Jis turėjo omenyje krovinių iš Baltarusijos gabenimą per Baltijos šalių uostus.

A. Lukašenka taip pat pabrėžė: „Lietuva davė postūmį, kad dabar įdėmiau vertiname bendradarbiavimą arti mūsų sienų. Jei jie siųs į mūsų teritoriją lėktuvėlius, mes stiprinsime valstybinės sienos apsaugą. Aš, kaip prezidentas, esu už tai atsakingas ir darysiu viską, kad užtikrinčiau mūsų sienos saugumą. Juo labiau, kad esu senas pasienietis, žinau, kaip tai daryti“, – pridūrė Baltarusijos prezidentas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.