aA
Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Liutauras Ulevičius pakilo į kovą su beveik visa VRK.
Liutauras Ulevičius
Liutauras Ulevičius
© DELFI / Tomas Vinickas

Dėl galimo partinių interesų protegavimo L. Ulevičius kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK). Etikos sargams apskųstas VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas ir dar septyni VRK nariai.

L. Ulevičiaus nuomone, į interesų konfliktą dėl buvusios ar esamos narystės politinėse partijose patekti galėję VRK nariai turėjo nusišalinti nuo klausimų, susijusių su šiomis partijomis, svarstymo. Tačiau to nepadarė.

„Mano žiniomis, šie VRK nariai yra anksčiau buvę ar iki šiol tebėra kai kurių politinių partijų nariai:Jonas Udris, Reda Daniškevičiūtė (Darbo partija), Inga Milašiūtė (Liberalų ir centro sąjunga),Rokas Stabingis (Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdis), Zenonas Vaigauskas, Živilė Verbylaitė(Lietuvos socialdemokratų partija), Valdas Benkunskas (Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai), Danutė Markeliūnienė („Tvarka ir teisingumas“). Darbo VRK metu (nuo 2012 m. birželio 14 d.) neteko susidurti su atvejais, jog šie (ir kiti, apiekuriuos informacijos neturiu) asmenys nusišalintų nuo klausimų, susijusių su politine partija, kuriosnariais jie buvo ar yra, nagrinėjimo ir vertinimo. Atvirkščiai, kai kuriais atvejais šie asmenys ne tik dalyvavo sprendžiant klausimus, susijusius su atitinkama politine partija, bet pasitaikė net ir tokių atvejų, kai ruošė bei teikė medžiagą, VRK sprendimų projektus“, - savo kreipimesi į VTEK teigia L. Ulevičius.

J.Udris: tai „saviraiškos laisvė“

Vienas VTEK apskųstų VRK narių J. Udris DELFI teigė priklausęs Darbo partijai, tačiau prieš daugiau kaip septynerius metus narystę joje sustabdęs.

„Įstatyme yra parašyta, kad (teisingumo – DELFI) ministro ir Teisininkų draugijos deleguoti VRK nariai, buvę partijų nariais, privalo stabdyti savo narystę. Aš tą padariau 2005 m. Aš buvau Darbo partijos narys, kai 2005 m. teisingumo ministras mane delegavo į VRK, aš sustabdžiau savo narystę Darbo partijos Vilniaus skyriuje. Ir tiek žinių. Nuo to laiko aš nedalyvauju jokio Darbo partijos ir jokioje kitos partijos veikloje“, - kalbėjo J. Udris.

L. Ulevičiaus kaltinimus dėl interesų supainiojimo VRK narys vadino „saviraiškos laisve“.

„Partijų deleguoti VRK nariai neturi stabdyti narystės. Jie atstovauja savo partijai. Jie dirba savo darbą, savo partijos labui, - aiškino J. Udris. - Neseniai įsigaliojo pataisytas VRK įstatymas, kuriame po Seimo rinkimų įtraukta nuostata, kad partijų nariai negali balsuoti dėl savo partijos iškeltų kandidatų registravimo, registracijos panaikinimo ir t.t. Jie turi nedalyvauti balsavime, tai yra naujovė. (...) Čia mūsų kolegos, aš manau, saviraiškos laisvė. Deja, niekaip kitaip negaliu paaiškinti. Tegul jis ja naudojasi.“

O labiausiai dėl L. Ulevičiaus kreipimosi į VTEK nustebo Liberalų ir centro sąjungos deleguota VRK narė I. Milašiūtė. Ji DELFI teigė jokiai partijai nepriklausanti ir nesuvokianti, iš kur kitas VRK narys išpešė tokią informaciją.

DELFI primena, jog vienas VRK narys yra sulaukęs VTEK kirčio. Tiesa, tai tas pats L. Ulevičius. Pernai lapkritį etikos sargai nutarė, kad jis turi būti baudžiamas už tai, kad, kaip pats tvirtina, „trolino“ vieną Darbo partijos lyderių Vytautą Gapšį.

Už susirašinėjimą socialiniame tinkle „Facebook“, kuriame L. Ulevičius teiravosi V. Gapšio apie galimybes konsultuoti Aplinkos ministeriją ir prie naujos Vyriausybės, VRK nariui gresia bauda iki tūkstančio litų. VTEK nutarė kreiptis į teismą dėl L. Ulevičiaus galimai padaryto pažeidimo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.