aA
Jungtinėse Valstijose pernai rekordiškai padaugėjo kariškių savižudybių (savo noru iš gyvenimo pasitraukė 349 kariai), nors imamasi koordinuotų pastangų pažaboti šią tendenciją, nurodė pareigūnai.
JAV rekordiškai padaugėjo kariškių savižudybių
© AFP/Scanpix

Kaip rodo nepriklausomo tinklalapio icasualties.org statistika, 2012 metais nusižudžiusių JAV karių buvo daugiau negu žuvusių per kovos veiksmus Afganistane (310).

Pernai nusižudžiusių aktyviosios tarnybos karių taip pat buvo aiškiai daugiau negu pasitraukusių iš gyvenimo 2011 metais (301), pareigūnai paskelbė pirmadienį.

JAV kariuomenės vadai ir civiliai pareigūnai stengiasi pažaboti šią problemą ir pradėjo įvairias programas, mėginant ją išspręsti.

Tačiau kol kas nėra aišku, kodėl savižudybių toliau gausėja, o didelė dalis nusižudžiusių karių niekada nedalyvavo kovos veiksmuose.

Pasak pareigūnų, kariuomenėje savižudybių įvyksta mažiau lyginant su civiline visuomene.

17-60 metų civilių vyrų grupėje 100 tūkst. gyventojų teko 25 savižudybės, o kariuomenėje šis rodiklis tebuvo 17,5.

Gausėjančios savižudybės, kurių mastą pareigūnai ir įstatymų leidėjai vadina epideminiu, siejamos su ilgiau nei dešimtmetį vykusių karų sukelta įtampa, skatinančią psichikos sutrikimus, piktnaudžiavimą alkoholiu ir narkotikais, taip pat dažnas skyrybas.

JAV armijoje pernai nusižudė 182 kariai - daugiau, nei bet kurioje kitoje ginkluotųjų pajėgų grupėje.

Tuo tarpu Jūros pėstininkų korpuse, lyginant su ankstesniais metais, savižudybių padaugėjo 50 proc. - iš gyvenimo pasitraukė 48 jūrų pėstininkai.

Oro pajėgos pranešė apie 59 nusižudžiusius savo narius (16 proc. daugiau negu 2011 metais), karinės jūrų pajėgos neteko 60 narių (15 proc. daugiau).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.