aA
Buvusį Austrijos europarlamentarą Ernstą Strasserį, kuris buvo slapta nufilmuotas reikalaujantis kyšio už vieno Europos Sąjungos įstatymo pakeitimą, teismas pripažino kaltu kyšininkavimo byloje ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.
Ernstas Strasseris
Ernstas Strasseris
© Reuters/Scanpix

Po priedanga dirbę žurnalistai 2010 ir 2011 metais slapta įrašė, kaip E.Strasseris, kuris taip pat yra buvęs Austrijos vidaus reikalų ministras, savo paslaugas siūlo už 100 tūkst. eurų metinį atlygį.

Jam pateiktus kaltinimus E.Strasseris neigė ir sakė manęs, kad išgalvotos bendrovės "Bergman and Lynch" darbuotojais prisistatę savaitraščio "Sunday Times" žurnalistai yra slaptieji agentai.

"Pinigų už įstatymo pakeitimą reikalavimas yra Europos Parlamento taisyklių pažeidimas. Mes manėme, kad turime pakankamai medžiagos jam demaskuoti", - teisme sakė žurnalistė Claire Newell.

C.Newell ir jos kolega Jonathanas Calvertas slapta padarė kelių susitikimų su europarlamentu įrašus, kuriuos vėliau pateikė Vienos teismui ir Europos Parlamentui.

Vienas iš tokių susitikimų vyko "neva lobistinės įmonės" išgalvotame sausakimšame biure Londone, kurio darbuotojais apsimetė kiti "Sunday Times" žurnalistai, sakė C.Newell.

Šis tyrimas palietė dar tris europarlamentarus: Rumunijos atstovą Adrianą Severiną, Slovėnijos europarlamentarą Soraną Thalerį ir ispaną Pablo Zalbą.

Iš Europos Parlamento E.Strasseris pasitraukė 2011 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.