aA
Senamiesčio bendruomenė nenori, kad Vilniuje šalia ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto būtų atidarytas restoranas – esą taip būtų girdomi studentai. Tuo metu ir patalpas nuomojanti Vilniaus arkivyskupija, ir apie restoraną galvojantis žinomas dizaineris Aleksandras Pogrebnojus tikina studentų girdyti neketinantys. Pasak jų, alus bus pigesnis aplinkiniuose baruose, o dieną alkoholio negalės įsigyti jaunesni nei 25 metų amžiaus asmenys.
Susirūpino, kad Bažnyčia su A.Pogrebnojumi girdys ISM studentus
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Vilniuje pastatuose Arklių g. 18, kuriuose įsikūręs ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas, verda statybos. Šalia universiteto, senų sandėliukų vietoje, kyla naujas pastatas. Jame turėtų atsirasti naujų erdvių studentams, čia apie restoraną svarsto dizaineris A. Pogrebnojus.

Būtent planuojamas restoranas, kuriame bus galima įsigyti ir alkoholio, užrūstino Vilniaus Senamiesčio bendruomenę.

Šv. Juozapato Bazilijonų ordino Vilniaus vienuolyno sklypą pagal panaudos sutartį valdo Vilniaus arkivyskupija. „Unikali situacija – pati Bažnyčia, kuri rėkia, šaukia dėl alkoholio, trečiame susitikime su gyventojais pristatė būsimus nuomininkus ir pasakė tiesiai šviesiai – reikia už nuomą gauti maksimalias pajamas, todėl jie ieško įstaigos su prekyba alkoholiu. Toks nuomininkas daugiausia mokės“, – piktinasi Senamiesčio seniūnaitė ir bendruomenės pirmininkė Asta Baškauskaitė.

Jai nesuprantama, kaip universiteto teritorijoje vieno aukšto sandėliukus galima paversti maitinimo įstaiga. Pasak A. Baškauskaitės, 18-to ir aplinkinių namų gyventojai siūlė tris variantus. Pirma – užkonservuoti sandėliukus ir saugoti paveldą. Antra – įkurti sveiko maisto maitinimo įstaigą be alkoholio. Taip pat, gyventojų nuomone, toje vietoje buvo galima įkurti studentų centrą – esą taip studentai galėtų ramioje aplinkoje bendrauti, užkąsti. Taip esą būtų rūpinamasi studentų ateitimi.

A. Baškauskaitės tvirtinimu, vis dėlto arkivyskupija pasirinko restoraną ir orientuosis į turtinguosius, kurie „užsisakys tris patiekalus, sėdės, gers ir uliavos“. „Mes be žodžių. Jie nukrypo nuo savo kelio – užmiršo, ar yra Bažnyčia, ar verslininkai. O jei jie yra verslininkai, dar labiau nukrypo nuo kelio su alkoholiu maitinimo įstaigoje. (...) Esame sunerimę, kad studentai bus girdomi“, – sako pašnekovė. Nepatenkinti aplinkiniai gyventojai kreipėsi ir į ISM.

Užtarimo ieško pas A.J.Bačkį ir S.Tamkevičių

A. Baškauskaitė atkreipė dėmesį, kad arkivyskupija nuomoja patalpas ne vienam Senamiesčio barui, o paskui pirštais bado į licencijų esą nesureguliuojančią savivaldybę. Bendruomenės pirmininkės manymu, pati arkivyskupija nuomos sutartyse galėtų riboti prekybos alkoholiu laiką arba iš viso prekybos alkoholiu neleisti.

Į kovą su arkivyskupija A. Baškauskaitė įtraukė ir vyskupo M. Valančiaus blaivybės sąjūdį bei Nacionalinę tabako ir alkoholio kontrolės koaliciją. Šių įstaigų vadovas Aurelijus Veryga laiškais kreipėsi į Vilniaus arkivyskupą metropolitą Audrį Juozą Bačkį, Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininką, Kauno arkivyskupą metropolitą Sigitą Tamkevičių bei Vilniaus miesto savivaldybę.

Laiškuose prašoma pagalbos „užkertant kelią dar vieno alkoholio prekybos ir vartojimo taško atsiradimui ugdymo įstaigos pašonėje“. Primenama, kad Alkoholio kontrolės įstatymas draudžia prekiauti ir vartoti alkoholinius gėrimus ugdymo įstaigose ir jų teritorijoje.

2009 m. tuometiniai valdantieji sugriežtino Alkoholio kontrolės įstatymą ir uždraudė prekybą alkoholiniais gėrimais aukštosiose mokyklose ir jų teritorijose. Nuo tada uždrausta prekyba alumi, pavyzdžiui, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto kavinėje.

Ekonomas: ar tai vadinama girdymu?

„Tai tikrai yra melas“, – išgirdęs priekaištus dėl esą planuojamo studentų girdymo, teigė laikinai Vilniaus arkivyskupijos ekonomo pareigas einantis Rimantas Dalgėda.

Pasak jo, dizaineris A. Pogrebnojus ten nori atidaryti kavinę, tačiau joje alkoholis būtų parduodamas ne jaunesniems nei 25 metų asmenims. „Ar tai vadinama girdymu? Kai žmonės patys nežino ir tik nori susireikšminti, trukdyti ir viską gadinti... Aš čia matau tik vieno žmogaus kaprizą – daugiau niekas ten nemato girdymo“, – DELFI kalbėjo R. Dalgėda.

R. Dalgėdos tvirtinimu, minėta teritorija nepriklauso ISM, todėl ten galima prekyba alkoholiu. „Ir ISM nieko prieš, jie seniai nori, kad ten atsirastų kažkokia maitinimo įstaiga. Man rodos, tai geriau nei kažkokia „Čili“ picerija su alumi“, – sakė pašnekovas. Pasak jo, „A. Baškauskaitė moka organizuoti nereikalingą vėją“.

Statybos turėtų būti baigtos rudenį.

A.Pogrebnojus: nepatenkintos ponios langai žiūri į tą kiemą

Aleksandras Pogrebnojus
Aleksandras Pogrebnojus
© DELFI / Šarūnas Mažeika

A. Pogrebnojus DELFI sakė turintis idėją Arklių gatvėje atidaryti restoraną, tačiau iki šiol nėra pasirašęs jokios sutarties. „Jeigu taip įvyktų ir kažkada restoraną atidarytume, pagal planuojamą pasirašyti sutartį iki 18 val. alkoholis nebūtų parduodamas jaunesniems nei 25 metų žmonėms. Tai būtų restoranas, kuris dirbtų iki 12 vakaro“, – pasakojo A. Pogrebnojus. Jo teigimu, turbūt daugiau niekas Lietuvoje taip neriboja alkoholio pardavimo.

„Studentai puikiausiai gali eiti gerti į šalia esantį barą „Bix“, kur alus kainuoja 5 Lt. Restorane visai nebus pigių gėrimų – jų kainos prasidės nuo 10 Lt“, – gyventojų priekaištais stebisi pašnekovas.

A. Pogrebnojaus manymu, šioje istorijoje tik prisidengiama studentais – kovotojams studentai nerūpi. Mat Vilniuje daug kur šalia universitetų veikia kavinės, o prie Salomėjos Neries gimnazijos įsikūręs itališkas restoranas.

„Čia Baškauskaitė labiausiai puola? Ponios langai paprasčiausiai išeina į tą kiemą ir ji nenori po langais triukšmo. Mat vasarą žmonės lauke tarpusavyje kalbasi. Nereikia savo merkantilinių norų pridenginėti visuomenės interesais“, – kalbėjo A. Pogrebnojus.

Jis patikino su gyventojais neketinantis kovoti. „Kol kas į viską žiūriu iš šalies. Pasiūlėme savo problemos sprendimo variantą, jeigu jiems netinka, ateis ir atidarys stipresni, rimtesni, su kuriais taip stipriai kaip su mumis nepakovosi. Juk visur, kur nori, atsidaro“, – sakė dizaineris.

ISM alkoholis tinka po 18 val.

Tuo metu ISM tvirtina, kad nėra suinteresuotas prekyba alkoholiu. „ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto administracija nėra suinteresuota alkoholinių gėrimų platinimu įstaigose, esančiose šalia universiteto. Todėl ISM administracija diskusijoje su Vilniaus arkivyskupijos Ekonomo tarnyba pasiekė susitarimą, jog alkoholiniais gėrimais nebūtų prekiaujama iki 18 val., kol vyksta paskaitos. Apie tai informuojami ir potencialūs kavinės operatoriai“, – dėstė ISM atstovė Kornelija Kunigonytė.

K. Kunigonytės tvirtinimu, universitetas laikosi aukštų etikos standartų ir puoselėja asmeninę ISM administracijos ir studentų kultūrą, todėl rinkdamasis operatorių daug dėmesio skirs šiems dalykams.

Pažeistų lygias galimybes?

Vis dėlto sumanymas iki 18 val. alkoholio neparduoti jaunesniems nei 25 metų asmenims kelia klausimų Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai. Tarnybos patarėjas viešiesiems ryšiams Valdas Dambrava teigė, kad vienareikšmiai atsakyti, ar restoranas, nustatęs 25 m. amžiaus ribą parduodant alkoholį, pažeistų lygias teises, sunku.

„Tik preliminariais duomenimis, nežinant kitų aplinkybių, galima teigti, jog įmanoma įžvelgti diskriminaciją dėl amžiaus, tačiau reikėtų žiūrėti ir kitus įstatymus, išlygas“, – teigė jis. V. Dambravai klausimų kilo dėl pasirinktos amžiaus ribos: kodėl būtent nustatyti 25 m., o ne, pavyzdžiui, 24 ar 26 m.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovų teigimu, įmonės verslo modelis – verslininkų reikalas. Įstatymų, kurie ribotų alkoholio prekybą iki 18 val. asmenims iki 25 metų, nėra.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.