aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį paragino socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę imtis iniciatyvos, kad būtų parengta nacionalinė strategija, kaip kovoti su jaunimo nedarbu.
Algimanta Pabedinskienė susitinka su Dalia Grybauskaite
Algimanta Pabedinskienė susitinka su Dalia Grybauskaite
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Pirmadienį po šalies vadovės susitikimo su ministre prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė taip pat sakė, jog D.Grybauskaitė yra kritiška Darbo biržos atžvilgiu - esą būtina rimta ir neatidėliotina jos pertvarka.

"Tokios Darbo biržos, kokios jos yra šiandien, kai tiktai užsiimama bedarbių registravimu, šalies žmonėms nereikalingos. Toks Darbo biržų neveiksnumas, pasak prezidentės, yra nepateisinamas", - sakė D.Ulbinaitė.

Pasak D.Ulbinaitės, prezidentė susitikime pabrėžė, jog jaunimo įdarbinimo problema turi tapti visos Vyriausybės atsakomybe. D.Grybauskaitė taip pat paragino griežčiau kontroliuoti jaunimo užimtumui skiriamus pinigus.

"Pasinaudojus tarptautine praktika iš tikrųjų turi būti sukurtas veiksmingas įdarbinimo modelis, apimantis pagalbą žmogui nuo profesinio parengimo, praktinių įgūdžių įgijimo iki ilgalaikio įsidarbinimo", - sakė patarėja.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė sakė, kad susitikime aptartos naujos priemonės, kurios galėtų padėti jaunimui įsidarbinti.

"Yra dvi priemonės aptartos. Tai yra savanorystės - tai galbūt daugiau (susiję - BNS) tiesiog su pilietiškumo apraiškomis, bet mes, aišku, pilietiškumą turime sieti ir su darbu. Antroji ta priemonė yra mobilios komandos - jauni žmonės, kurie nesimoko, nedirba - tiesiog su jais vesti dialogą ir juos bandyti integruoti į tą darbinę veiklą", - pasakojo ministrė.

Ji sutiko, kad Darbo biržą reikia pertvarkyti, nes dabar ji esą savo funkcijas atlieka formaliai.

"Nenorėčiau atsakyti į šitą klausimą", - paklausta, ar pasitiki Darbo biržos vadovu, sakė ministrė.

Kita vertus, ministrė ir iš jaunimo pusės sakė pasigendanti noro dirbti, prisiimti atsakomybę, verslauti. Jos teigimu, Lietuvoje galėtų būti pritaikytas Vokietijoje išbandytas modelis, kuomet darbdaviai su būsimais darbuotojais dialogą palaiko nuo studijų laikų - per praktikas.

Darbo biržos vadovo Vido Šlekaičio teigimu, per metus neturinčio darbo jaunimo sumažėjo nuo 30 tūkst. iki 25 tūkstančių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.