aA
Žaginimas – vienas iš aktyviausiai Sirijos konflikte naudojamų ginklų. Žaginimus viena iš pagrindinių priežasčių bėgti iš šalies įvardija ir Siriją paliekančios pabėgėlių šeimos.
Moteris Sirijoje
© AP/Scanpix

Buvo tiriamos beveik 600 tūkst. žmonių, palikusių gimtąją šalį nuo pat konflikto pradžios, išvykimo priežastys. Dauguma jų prievartavimus ir žaginimus įvardija kaip „sukrečiančią humanitarinę tragediją“, skelbia „The Telegraph“.

Pabėgėliai iš Sirijos pagalbos dažniausiai ieško kaimyninėse šalyse – Jordanijoje, Libane ir Turkijoje. 2,5 mln. Sirijos žmonių buvo priversti palikti savo namus, tačiau pasiliko gimtinėje, o dar 4 mln. žmonių verkiant reikalinga pagalba.

„Kraujo praliejimo, šalies niokojimo ir poreikio palikti gimtuosius namus mastas Sirijoje toks didelis, jog jo net neįmanoma tiksliai nustatyti, tačiau padėtis tiesiog tragiška ir vis sparčiai blogėja. Milijonams Sirijos žmonių verkiant reikia pagalbos, jie gauna tik minimalią humanitarinę pagalbą arba jos paprasčiausiai nesulaukia“, - teigia JAV veikiantis Tarptautinis pagalbos komitetas (IRC).

Visi apklausti Sirijos žmonės išsakė šalies juntamą nusivylimą - nepaisant pažadų iš viso pasaulio, šalis nesulaukia reikiamos pagalbos. Itin prasta situacija šalies pasieniuose esančiuose pabėgėlių stovyklose.

Nors informacijos apie šalyje augančią žaginimų statistiką gauta ir anksčiau, iš pabėgėlių surinkti duomenys tiesiog šokiruoja.

Moterys gyvena nuolatiniame pavojuje, bet kurią akimirką jos gali būti išvilktos iš laikinų namų ir išžagintos. Kaip ant mielių auga grupinių žaginimų skaičius patikros punktuose, kontroliuojamuose ginkluotų grupuočių. Ataskaitoje kaltė neverčiama nė vienai konflikto pusei, tačiau dauguma patikros punktų įsteigti valdančiojo režimo kontroliuojamose teritorijose. Rimčiausi kaltinimai žmogaus teisių pažeidimais skiriami būtent režimo kovotojams, daugiausia jų sulaukia „Shabiha“ maištininkai.

„Dauguma moterų ir merginų prisipažino, jog jas užpuolė viešose vietose ar net jų pačių namuose, dažniausiai tai būdavo ginkluoti vyrai. Tokie žaginimai, kuriuos atlieka net keli nusikaltėliai, vyksta kitų šeimos narių akivaizdoje“,- teigiama IRC ataskaitoje.

„IRC pavyko sužinoti apie atvejus, kai moterys ir jaunos mergaitės grobiamos, žaginamos, kankinamos ir galiausiai nužudomos. Moterų apsauga besirūpinanti IRC grupė Libane gavo informacijos apie jauną mergaitę, tapusią grupinio išžaginimo auka – nusikaltėliai ją namo išvarė be drabužių“, - teigiama IRC parengtame dokumente.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.