aA
Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas siūlo įteisinti dvigubą pilietybę Estijoje gimusiems arba iš jos emigravusiems asmenims.
Urmas Paetas
Urmas Paetas
© Reuters/Scanpix

"Nors įstatymas nenumato dvigubos pilietybės, dabartinė padėtis yra tokia, kad daugelis estų, kurie gavo Estijos pilietybę čia gimdami, turi ir kokios nors kitos šalies pilietybę", - cituodamas ministrą pirmadienį rašo laikraštis "Esti Paevaleht".

"Tai taikytina daugeliui Estijos emigrantų, kurie gyveno Amerikoje, Kanadoje, Australijoje, žmones, kurie buvo priversti išvykti iš Estijos 1940-aisiais, ir jų palikuonis", - sakė jis.

Tačiau ministras pasisakė prieš dvigubos pilietybės suteikimą asmenims, kurie piliečiais tapo natūralizacijos būdu.

"Kalbu tik apie tuos piliečius, kurie pilietybę atsinešė gimdami, bet ne apie tuos, kurie ją gavo natūralizacijos būdu. Natūralizacijos keliu pilietybės siekiantis asmuo privalo įrodyti, kad jis arba ji atsisakė kitos pilietybės. Tokia yra dabartinė padėtis ir tegul ji tokia išlieka", - sakė U.Paetas.

Po Estijos nepriklausomybės atkūrimo natūralizacijos būdu Estijos pilietybė buvo suteikta 20 procentų iš 1,3 mln. šalies gyventojų. Daugiausiai tai buvo rusakalbiai buvusios Sovietų Sąjungos gyventojai. Iki šiol Estijos pilietybės neturi maždaug 7 proc. jos gyventojų ir dar 7 proc. turi Rusijos pilietybę.

Jeigu U.Paeto planai bus įgyvendinti, šie asmenys neteks galimybės pretenduoti į dvigubą pilietybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.