aA
Šiais metais Kauno apskrityje užregistruoti 2 ginklo laikymo taisyklių pažeidimai: vienu atveju asmuo kitam iš matymo pažįstamam asmeniui davė savo ginklą, o pastarasis su ginklu pasišalino, kitu atveju iš automobilio bagažinės, sugadinus jos spynelę, buvo pavogtas ginklas, optinis taikiklis ir kiti daiktai.
Už ginklo laikymo taisyklių pažeidimus gresia atsakomybė
© Shutterstock nuotr.

Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 196 str. numatyta, kad „ginklo, šaudmenų, kuriems įsigyti ir laikyti ar nešioti nereikalingas leidimas, saugojimo, laikymo, nešiojimo ar gabenimo taisyklių pažeidimas – užtraukia įspėjimą arba baudą iki vieno šimto litų, arba baudą nuo 50 iki 100 litų su ginklo bei šaudmenų konfiskavimu“.

ATPK 194 str. Ginklo, šaudmenų nešiojimas, gabenimas, kai tai daro neblaivus, apsvaigęs nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų svaigiųjų medžiagų asmuo (priklauso nuo girtumo laipsnio) – užtraukia baudą nuo dviejų šimtų iki vieno tūkstančio litų arba ginklo, šaudmenų konfiskavimą.

Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (BK) 255 str. numatyta, kad „tas, kas pažeidė teisėtai turimo šaunamojo ginklo, šaudmenų, sprogmenų ar sprogstamųjų medžiagų laikymo taisykles ir dėl to sudarė sąlygas kitam asmeniui neteisėtai jais pasinaudoti, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu“.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Licencijavimo skyrius informuoja, kad 9 844 Kauno apskrities gyventojai savigynai, sportui ir medžioklei turi 19 300 ginklų, iš jų medžioklei – 10 236 ginklus, savigynai – 8 910 ginklų, sportui – 71 ginklą, savigynai ir sportui – 56, kitokius – 27.

Per 2012 m. buvo patikrinti 2 996 asmenys, turintys šaunamuosius ginklus. 48 asmenims už ginklų laikymo ir registravimo taisyklių pažeidimus surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai. 548 asmenims pratęsti leidimai laikyti (nešiotis) ginklus, patvirtinti 409 sprendimai leisti asmenims įsigyti šaunamuosius ginklus. 40 asmenų neišduoti leidimai įsigyti ginklus medžioklei ar savigynai, 18 asmenų neišduoti neterminuoti leidimai įsigyti, laikyti (nešiotis) ginklus, 157 asmenims panaikinti leidimai laikyti (nešiotis) šaunamuosius ginklus. 2012 m. išduoti 1 155 leidimai įsigyti šaunamuosius ginklus ir 771 neterminuotas leidimas įsigyti, laikyti (nešiotis) ginklus. Praėjusiais metais taip pat išduoti 1 347 apsaugos darbuotojų pažymėjimai ir 444 leidimai nešiotis ginklus.

Patikrinus Aleksoto turgavietę, nustatyti du pažeidimai: prekyba pneumatiniais ginklais (rasti 4 ginklai) ir ginklų priedėliais (rasta 14 optinių taikiklių, du kastetai, dvi metalinės teleskopinės lazdos, lazeris, 21 dėžutė pneumatinio ginklo šovinių).

Primename, kad asmenys, turintys ar norintys įsigyti dujinius pistoletus (revolverius), senovinius ginklus bei jų kopijas, nedidelės galios (2,5J-7,5J) šaunamuosius ginklus (šratinius), privalo turėti neterminuotą leidimą įsigyti, laikyti (nešiotis) ginklus.

Nuo 2014-01-01 asmenys, turintys nurodytus ginklus ir neturintys neterminuoto leidimo įsigyti, laikyti (nešiotis) ginklus, bus traukiami baudžiamojon atsakomybėn pagal LR BK 253 str. dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

Asmuo, pageidaujantis gauti leidimą įsigyti ginklą, policijos įstaigai turi pateikti:
1. Nustatytos formos prašymą leisti įsigyti ginklą. Antroje prašymo pusėje nurodomi kartu gyvenantys asmenys, vyresni kaip 14 metų (pildoma spausdintinėmis raidėmis).
2. Nustatytos formos paklausimą.
3. Medicininio patikrinimo išvadą (Forma049/a), kad nesergama liga (-omis), neturima fizinio (-ių) trūkumo (-ų), įrašyto (-ų) Sveikatos apsaugos ministerijos ligų ir fizinių trūkumų, dėl kurių negalima įsigyti ir turėti ginklo, kad neįrašytas į sveikatos priežiūros įstaigos įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos, nėra sveikatos priežiūros įstaigos priežiūroje dėl psichikos ligos ar sutrikimo. Medicininio patikrinimo išvada (Forma 049/a) turi būti patvirtinta gydytojų konsultacinės komisijos antspaudu ir šios komisijos pirmininko spaudu bei parašu. Specialaus statuso subjektų pareigūnai gali pateikti pažymą (raštą), kad tarnybos metu turi teisę nešiotis šaunamąjį ginklą.
4. Asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.
5. Medžiotojo bilietą (dokumentai pateikiami tik įsigyjant ginklus medžioklei).
6. Dokumentus, patvirtinančius priklausymą šaudymo sporto organizacijai (įsigyjant ginklus sportui).
7. Dokumentus, patvirtinančius, kad asmuo vykdo profesinę veiklą, kuriai reikalingas šautuvas ar pistoletas injekcijoms (dokumentai pateikiami tik įsigyjant ginklus profesinei veiklai).

Daugiau informacijos, susijusios su ginklo įsigijimu, rasite mūsų interneto svetainės skiltyje „Paslaugos“, pasirinkę nuorodą „Leidimai ginklui“:
http://www.kaunas.policija.lt/ww/index.php/lt/paslaugos/12-paslaugos/138-ginklui

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.