aA
Kubos valdžia atšaukė dešimtmečių senumo keliavimo apribojimus. Nuo pirmadienio gyventojai į užsienį gali vykti be išvykimo vizų ir ten praleisti daugiau laiko, skelbia "RIA Novosti".
Kubietės
Kubietės
© Shutterstock nuotr.

Naująja iniciatyva atšaukiami 1961 metais įvesti nurodymai, pagal kuriuos kubiečiai turėjo gauti išvykimo vizą bei pakvietimą iš asmens, į kurio šalį vyksta.

Išvykimo vizų mokestis siekė apie 300 JAV dolerių - 15 kartų daugiau nei vidutinis atlyginimas komunistų valdomoje valstybėje. Nuo šiol kubiečiai turės pateikti prašymą dėl paso, kainuojančio 100 JAV dolerių, ir kas dvejus metus mokėti po 20 JAV dolerių už jo pratęsimą.

Pagal naująjį įstatymą, Kubos gyventojai užsienyje galės būti iki 24 mėnesių. Anksčiau limitas buvo 12 mėnesių.

Be kita ko, Kubos sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams taip pat buvo panaikinti keliavimo apribojimai. Nuo pirmadienio jie gali išvykti iš salos be specialaus aukščiausių pareigūnų leidimo.

Tačiau valdžia pasinaudojo savo teise ir draudžia keliones į užsienį tiems piliečiams, kurie yra susiję su gynyba, nacionaliniu saugumu ir "viešuoju interesu", taip pat žinomiems sportininkams. Pagal naujas taisykles, iš Kubos išvykti draudžiama taip pat asmenims, kurių darbas susijęs su ekonomikos plėtra, moksline veikla, bei tie, kuriems pateikti kaltinimai.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.