aA
Pekino gyventojai jau tris dienas vaikšto su kaukėmis, mėgindami apsisaugoti nuo pavojingą lygį pasiekusios oro taršos, tačiau pareigūnai perspėja, kad tirštas smogo sluoksnis iš Kinijos sostinės gali nepasitraukti iki savaitės vidurio.
Kinijos menininkas Ai Weiwei su dujokauke
Kinijos menininkas Ai Weiwei su dujokauke
© AFP/Scanpix

Tirštam smogui uždengus didžiulę Šiaurės Kinijos teritoriją, kai kuriose vietovėse matomumas sumažėjo iki 100 m, todėl teko atšaukti lėktuvų skrydžius ir kuriam laikui sustabdyti viešąjį transportą, rašo „The Telegraph“.

Valstybinė televizija savo naujienų pranešimuose nuolat skelbė apie oro taršą, ragindama gyventojus pasilikti namuose.

Oro tarša taip pat paskatino internete pasireikšti milijonus Kinijos tinklaraštininkų. Kai kurie garsiausi autoriai paragino iš naujo įvertinti pašėlusią Kinijos modernizaciją.

Dėl spartaus ekonomikos augimo šalyje smarkiai išaugo anglies vartojimas, o gatves užkimšo automobiliai.

Pekino Čaojango ligoninės ir Pekino vaikų ligoninės medikai nurodė, kad pastarosiomis dienomis smarkiai padaugėjo pacientų su kvėpavimo ligomis, praneša naujienų agentūra „Xinhua“.

Ištyrus orą Pekine, paaiškėjo, kad oro dalelių diametras yra pakankamai mažas, kad jos giliai prasiskverbtų į plaučius. Šeštadienio vakarą jų koncentracija viename kubiniame metre siekė 993 mikrogramus.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad tokių dalelių, vadinamų PM2.5, koncentracija ore neturėtų viršyti 25 mikrogramų kubiniame metre.

Manoma, kad smogas Pekiną gaubs iki trečiadienio, kai sustiprėjęs vėjas turėtų jį išsklaidyti, remdamasi meteorologijos stoties prognozėmis nurodo „Xinhua“.

Sekmadienį, sausio 13 dieną, ryte Pekino oro uoste buvo atšaukta dešimt skrydžių, o dar penki lėktuvai daugiau kaip valandą vėlavo pakilti. Tačiau po pietų lėktuvai kilo pagal tvarkaraštį.

Kinijos oro kokybė yra viena prasčiausių pasaulyje, teigia tarptautinės organizacijos. Didžiausioje pasaulio automobilių rinkoje orą labiausiai teršia intensyvus transportas gatvėse ir milžiniški sukūrenamos anglies kiekiai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.