aA
Mano vyras dviejų kambarių butą kartu su savo seserimi paveldėjo po mamos mirties. Jis paėmė paskolą iš banko savo vardu, kad dalį pinigų atiduotų seseriai už butą.
<font color="#6699CC"><strong>Klausk teisininko:</strong></font> ar man priklauso dalis vyro paveldėto buto?
© Shutterstock nuotr.

Šiuo metu mes susituokę, gyvename vyro bute. Paskolą, alimentus jo 13 metų dukrai ir mokesčius už butą mokame iš bendro šeimos biudžeto. Ar turiu aš teisę pretenduoti į dalį jo buto? Kokį dokumentą reikia pasirašyti, kad dalis vyro buto priklausytų ir man (būtume bendrasavininkiai ar pan.)? Gal galima tai numatyti povedybinėje sutartyje, gal reikia perrašyti buto nuosavybės dokumentus?

Atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokatas Gediminas Žlioba.

Pagal Civilinio kodekso (CK) 3.87 straipsnio 1 dalį, Jūs turite teisę pretenduoti į pusę sutuoktinio buto dalies, jei ši buvo įgyta po santuokos sudarymo.

Jei Jūsų sutuoktinis savo vardu paėmė paskolą buto daliai išsipirkti ir seseriai priklausančią buto dalį nusipirko iki santuokos sudarymo, šis turtas yra jo asmeninė nuosavybė ir Jūs teisių į šį turtą neturite.

<font color="#6699CC"><strong>Klausk teisininko:</strong></font> ar man priklauso dalis vyro paveldėto buto?
© Asmeninio archyvo nuotr.

Jeigu norite, kad dalis vyrui priklausančio buto priklausytų ir Jums, pagal CK 3.104 straipsnio 1 dalį galite susitarusi su sutuoktiniu sudaryti povedybinę sutartį ir ja pakeisti buto teisinį režimą.

Tokiu būdu nustatysite, jog butas nuo santuokos sudarymo yra bendroji jungtinė nuosavybė ir jis Jums ir sutuoktiniui priklausys lygiomis dalimis.

Atkreipiame dėmesį, kad ši sutartis turi būti sudaryta notarine tvarka, įregistruota vedybinių sutarčių registre. Taip pat manytume, jog galėtumėte su sutuoktiniu sudaryti dovanojimo sandorį, kuriuo sutuoktinis Jums dovanotų dalį savo buto ir šis turtas Jums priklausytų daline nuosavybe.

Dovanojimo sandorį įregistravus Nekilnojamojo turto registre, Jums būtų išduoti nuosavybės dokumentai, patvirtinantys aplinkybes, jog Jums priklauso dalis buto.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.