aA
Šeštadienį po Kauno pėsčiųjų tiltu lėktuvu aukštyn ratais praskridęs lakūnas Jurgis Kairys, skrydį parodžiusios Lietuvos televizijos kompanijos ir nuotraukas išspausdinę dienraščiai gali būti nubausti 5 tūkst. Lt dydžio baudomis už cigarečių reklamą.
J.Kairys
J.Kairys
© "Lietuvos žinios"
Tabako reklama Lietuvoje draudžiama nuo šių metų gegužės 1-osios. Nepaisant to, rugpjūčio 2-ąją po Kauno pėsčiųjų tiltu į Nemuno salą praskridęs J.Kairio lėktuvas buvo išmargintas "West" cigarečių reklama. "West" prekinis ženklas puošė ir lakūno uniformą, keletą renginio metu paupy stovėjusių palapinių. "West" prekinį ženklą reklamavo ir atvykęs lenktynių "Formulė-1" nugalėtojas suomis Mika Hakkinenas bei žmonių minioje vaikščiojusios merginos.

Žurnalistai

Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos direktorius Česlovas Balsys LŽ informavo, kad už tabako reklamą tokio paties dydžio baudomis taip pat gali būti nubaustos J.Kairio skrydį nušvietusios žiniasklaidos priemonės. ieštadienį geriausio pasaulyje lakūno akrobatinius triukus tiesiogiai transliavo LNK televizija. Istorinis J.Kairio skrydis buvo parodytas per visų didžiausių šalies televizijos kompanijų žinių laidas, nuotraukas spausdino visi dienraščiai.

Tyrimas

Kas bus nubaustas šioje istorijoje Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos (VTAKT) vadovai vakar tiksliai dar negalėjo pasakyti. Įstatymai reklamuoti tabaką draudžia tik įmonėms, o J.Kairys yra fizinis asmuo.

"West" reklama išmargintas lėktuvas SU-26 taip pat priklauso lakūnui. "Dedam visą teisinę bazę į vieną krūvą ir bandom nagrinėti, - pradėtą tyrimą LŽ komentavo VTAKT direktorius Č.Balsys. - Jeigu rasime įstatymo pažeidimą, bus baudžiama ir žiniasklaida". Pasak Č.Balsio, tyrimą apsunkina tai, kad šis atvejis yra išskirtinis, apie jį įstatymuose nekalbama. Paklaustas, ar žurnalistai neturėjo teisės transliuoti viešoje vietoje vykusio "West" cigarečių reklama papuošto J.Kairio lėktuvo skrydžio, Č.Balsys patarė, jog "tokio įvykio fiksuoti nereikėjo". Č.Balsys negalėjo patarti, ar pasikartojus panašiems faktams, Lietuvos žiniasklaidos atstovams bus verta prisiminti sovietmečio laikraštininkams gerai pažįstamą fotografijų retušavimą.

Tais laikais retušavimas gerokai atjaunindavo SSKP aukščiausių funkcionierių fizionomijas.

Žinojo

Pats J.Kairys LŽ teigė žinojęs, kad už tabako reklamavimą jis gali būti nubaustas pinigine bauda. "Galiu pasakyti tiesiai šviesiai, be tos reklamos viso šito renginio nebūtų buvę", - pareiškė lakūnas.

J.Kairys teigia vykdysiantis įstatymus ir jei bus rasta jo kaltė, jis už savo veiksmus atsakys. "West" reklama ant J.Kairio lėktuvo atsirado prieš keletą metų. Reklamuodamas šias cigaretes pernai lakūnas skrido po dešimtimi Vilniaus tiltų.

Pasak lakūno, valstybė jo pasirodymų tarptautinėse akrobatinio skraidymo varžybose finansiškai neremia. Didžioji dalis pinigų užsidirbama panašaus pobūdžio akcijose, kokia praėjusį savaitgalį vyko Kaune. J.Kairys įspėjo, kad jei jam teks mokėti baudą, šeštadienį vykęs akrobatinio skraidymo šou Lietuvoje gali būti paskutinis.

Atsiribojo

Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba dabar ieško "West" cigarečių reklamos ant J.Kairio lėktuvo užsakovo. Oficiali "West" atstovė Lietuvoje - kompanija "Pacific Baltija" neigia kaip nors prisidėjusi prie šios reklamos. "Pacific Baltija" generalinis direktorius Virginijus Korsakas tvirtina, jog už cigarečių reklamą J.Kairiui tiesiogiai moka rūkalų gamintojai - Vokietijos bendrovė "Reemstma".

"Kadangi cigarečių reklama Lietuvoje uždrausta, mes nuo to renginio atsiribojome", - sakė V.Korsakas. Jo teigimu, vokiečiai žino, jog reklamuoti tabaką mūsų šalyje draudžiama.

Nuolaidžiauja

Praėjus keturiems mėnesiams nuo tabako reklamos uždraudimo, VTAKT duomenimis, už šio įstatymo nepaisymą jau nubaustos šešios bendrovės. Viena jų - "Lietuvos spauda", jos keletas sostinėje stovinčių kioskų buvo padabinti cigarečių "Prince" prekiniu ženklu.

Vienas iš tabako reklamos draudimo iniciatorių Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas teigia, kad tabako reklamos uždraudimas buvo viena kompleksinių priemonių, kuria siekiama sumažinti rūkalių skaičių Lietuvoje.

Uždraudus tabako reklamą, stipriai sumažėjo parama kultūros ir sporto renginiams, tačiau A.Matulas mano, kad rūkymo padaryta žala žmogui yra daug didesnė nei prarasti rėmėjų pinigai.

"Manau, kad šiuo atveju bausti J.Kairio nereikėtų. Reklamos draudimas įsigaliojo nuo gegužės pirmosios. Visi suprantame, kad per vieną dieną jos nenuplėši", - gynė lakūną seimūnas. Tačiau, matyt, pamiršo, kad prieš pat įsigaliojant tabako gaminių draudimui prigrasinti sankcijomis daugelio restoranų ir kavinių savininkai trynė reklaminius užrašus net nuo peleninių.