aA
Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nekomentuoja Seimo pirmininko Vydo Gedvilo pasisakymo apie santykius su Rusija ir Jungtinėmis Valstijomis, tačiau pabrėžia, kad nėra bandoma dirbtinai "atitolinti Ameriką, priartinti Rusiją".
L.Linkevičius: nėra bandoma dirbtinai atitolinti Ameriką ir priartinti Rusiją
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

"Nesureikšminkime. Aišku, svarbu - pasisakymai, ir aš tikrai nenoriu komentuoti Seimo pirmininko pasisakymo. Pradėkime nuo to. Manau, tam paprasčiausiai nėra priežasčių", - antradienį žurnalistams sakė L.Linkevičius priminus V.Gedvilo pasisakymą, kad JAV nuo Lietuvos labai toli ir dujų iš jos gauti nepavyks.

"Jeigu įžvelgtumėte mėginimus ar norus kažką keisti arba, kaip jūs sakot, atitolinti Ameriką, priartinti Rusiją arba atvirkščiai - niekas to dirbtinai nedaro. Mums labai svarbūs visi partneriai, aš ne kartą esu sakęs. Ir mes visi esame kartu sakę. Paskaitykite dar kartą, sakau, Vyriausybės programoje yra gana subalansuotai pateikta ir tiesiog nėra priežasčių abejoti tuo. Bet aš siūlyčiau jums visiems nesureikšminti kažkokio atskiro fakto, matyti esmę, ir tikrai nėra pagrindo kažkokioms abejonėms", - kalbėjo ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius "labai elegantiškai ir gražiai pakomentavo šitą situaciją".

Ministras taip pat pažymėjo nenorintis "brėžti brūkšnių" tarp buvusios ir dabartinės Vyriausybės užsienio politikos.

"Ne kartą sakėme, kad užsienio politikoje svarbus tęstinumas. Aš dar kartą pakartosiu ir kartosiu tiek, kiek reikės, kol jums nenusibos tai girdėti. Jeigu yra kokie niuansai, kurie nepavyko, tai nereiškia, kad tą turime dramatizuoti. Tiesiog tęsime, gal keisime taktiką. Yra tokių sričių, mes apie tai esame ne kartą kalbėję, minėjome santykius su kaimynais, minėjome kitus aspektus. Aš nemanau, kad čia reikėtų kažkokį labai ypatingai dramatišką brūkšnį užbrėžti. Tiesiog stengsimės pagerinti, ten kur iki tol gal nelabai pavyko", - aiškino socialdemokratas.

Darbo partijai atstovaujantis V.Gedvilas požiūrį į santykius su Rusija ir JAV praėjusią savaitę išsakė interviu radijo stočiai "Svoboda".

"Mes turime galvoti apie savo žmones, Amerika nuo mūsų labai toli. Reikia pasirūpinti savo žmonėmis. Su Rusija mes turime labai glaudžius ekonominius ryšius. Perkame dujas, labai daug dujų ir elektrą, ir naftą. Tas bendradarbiavimas mums labai daug duoda. Mes nuo Amerikos dujų neprisijungsime", - sakė V.Gedvilas, paprašytas pakomentuoti neseniai pasakytus JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton (Hilari Klinton) žodžius, jog Vašingtonas priešinsis tam, kad Rusija ekonominės integracijos pavidalu kurtų naują Sovietų Sąjungą.

Naujosios centro-kairės Vyriausybės programoje teigiama, kad Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas "perkrovimas".

"Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas "perkrovimas". Lietuvos bendradarbiavimą su Rusija grįsime abipusį pasitikėjimą stiprinančiomis europietiškomis vertybėmis, kreipdami dėmesį ne į praeitį, o į ateitį, neapsibrėždami išankstinėmis, sunkiai įgyvendinamomis sąlygomis, trukdančioms geriems ir abiem pusėms naudingiems kaimyniniams santykiams", - rašoma dokumente.

Programoje numatyta, kad "Sovietų Sąjungos padarytos okupacinės žalos klausimas turės būti įgyvendinamas derybomis su Rusija ieškant priimtinų sprendimų".

Vyriausybės programoje taip pat pažymima, jog "strateginė Lietuvos, taip pat Latvijos, Estijos, Lenkijos ir JAV partnerystė NATO yra pagrindinė mūsų nacionalinio saugumo garantija".

"Mūsų valstybė aktyviai ir nuosekliai rems ES ir JAV transatlantinės partnerystės stiprinimą", - rašoma valdančiųjų priimtame dokumente.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.