aA
Premjeras Algirdas Butkevičius nelinkęs vertinti Seimo pirmininko Vydo Gedvilo pareiškimų, esą su Rusija reikia palaikyti šiltesnius santykius, mat iš JAV dujų Lietuva nepirks.
A.Butkevičius: nereikia atsukti nugaros nei Rusijai, nei JAV
© RIA/Scanpix

A. Butkevičius, žurnalistų paprašytas pakomentuoti šiuos V. Gedvilo žodžius, užėmė diplomatišką poziciją.

„Nenorėčiau Seimo pirmininko pasisakymų vertinti. Mes labai aktyviai dirbame energetikos srityje. (...) Tikrai mes nesiblaškome, einame tuo keliu. Santykiai, kiek įmanoma, turi būti palaikomi geri ir su kaimyninėmis valstybėmis, ir su JAV. Manau, nereikia mums nei vienų, nei kitų ignoruoti“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Kur kas aštriau į V. Gedvilo replikas reaguoja konservatoriai. Buvę valdantieji smerkia Seimo pirmininko poziciją ir kvestionuoja, ar tokie pareiškimai atitinka Lietuvos užsienio politikos gaires.

„Juk būtent Jungtinės Amerikos Valstijos buvo, yra ir bus vienas esminių Lietuvos saugumo garantų. Per pastaruosius metus būtent JAV pagalba užsitikrinome ne tik gynybos planus Lietuvai, Baltijos šalių oro erdvės apsaugą, NATO akredituotą Energetinio saugumo centrą Vilniuje bei strateginių energetinių projektų tęstinumą, nepaisant vienos kaimyninės valstybės pastangų juos sustabdyti. (...) Lygiateisiškumas, atvirumas ir abipusė pagarba – o ne vienašališkas prisitaikymas tikintis malonės – yra vienintelis kelias į tvarų ir ilgalaikį bendradarbiavimą. Arba Seimo pirmininkas šito nesupranta, arba „rūpindamasis savais žmonėmis“ omenyje jis turi ne visus Lietuvos piliečius, o tik labai siaurą ratą „savųjų“, kuriems svarbiau ne valstybės interesai, o asmeninis pelnas“, - konservatorių išplatintame pareiškime teigia buvęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Darbo partijai atstovaujantis V.Gedvilas interviu radijo stočiai "Svoboda" pareiškė, kad reikia derinti santykius su Rusija ir "pasirūpinti savo žmonėmis" bei pridūrė, kad Lietuva iš Rusijos perka labai daug dujų, tuo metu Jungtinės Amerikos Valstijos yra labai toli ir nuo jų dujų Lietuva neprisijungs.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.