aA
Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas pareiškė, kad reikia derinti santykius su Rusija ir "pasirūpinti savo žmonėmis" bei pridūrė, kad Lietuva iš Rusijos perka labai daug dujų, tuo metu Amerika yra labai toli ir nuo jos dujų Lietuva neprisijungs.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas
© DELFI / Valdas Kopūstas

Tokią poziciją Darbo partijai atstovaujantis parlamento vadovas išsakė kalbėdamas radijo stočiai "Svoboda".

"Mes turime galvoti apie savo žmones, Amerika nuo mūsų labai toli. Reikia pasirūpinti savo žmonėmis. Su Rusija mes turime labai glaudžius ekonominius ryšius. Perkame dujas, labai daug dujų ir elektrą, ir naftą. Tas bendradarbiavimas mums labai daug duoda. Mes nuo Amerikos dujų neprisijungsime", - sakė V.Gedvilas, paprašytas pakomentuoti neseniai pasakytus JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton (Hilari Klinton) žodžius, jog JAV priešinsis tam, kad Rusija ekonominės integracijos pavidalu kurtų naują Sovietų Sąjungą.

"Ne tik mes kalbame apie dvišalius santykius su Rusija, kalba ir Suomija, ir Lenkija, ir Vokietija sudaro daug sutarčių. Mes taip pat turime spręsti savo problemas. Taip, kad iš toli vienaip atrodo, o čia, kai yra kaimynai, - visai kitaip", - dėstė "darbietis".

Pasak jo, demokratiniai procesai yra pačios Rusijos reikalas, o ekonominius ir kultūrinius santykius reikia gerinti.

"Jei verslas mums gerai seksis, tai lietuviams bus geriau", - teigė V.Gedvilas.

Paklaustas, ar išsakytas požiūris į santykius su Rusija sutampa su prezidentės Dalios Grybauskaitės pozicija, jis atsakė: "Mus rinko, mes buvome savo rinkimų apylinkėse, ten kalbėjome su žmonėmis apie tai - kad elektra pigesnė būtų. Eilinis žmogus jaučia tiek, kiek yra jo kišenėje, ar jis gyvena gerai ar blogai. Dauguma žmonių gyvena nelabai gerai".

"Nenorėčiau išskirti vienos Rusijos. Mūsų kaimynai ir Baltarusija, ir Lenkija, ir Skandinavijos valstybės. Su visais reikia spręsti ekonomines problemas, su visais reikia draugauti, naudotis kaimynais gerąja prasme, o ne užsidaryti ir nebendrauti. Pagrindinė problema visada yra tai, kad mes nekalbame ir nesprendžiame tų problemų ir nesistengiame, tarsi kažkas kitas turėtų. Turime mes patys spręsti. Ieškome sąlyčio taškų, kaip pradėti derybas", - samprotavo Seimo pirmininkas.

V.Gedvilo teigimu, Rusijos kapitalas investuojamas visoje Europoje ir Lietuva šiuo požiūriu nėra "buferinė" valstybė.

"Rusija visur turi įtakingų žmonių todėl, kad jie turi galingus resursus yra dideli verslininkai, kurie turi didelį kapitalą. Jie čia daug investuoja į nekilnojamąjį turtą ir į kitus projektus, bet tai natūralu. Taip yra visame pasaulyje, visoje Europoje, ne tik Lietuva kažkokia "buferinė" zona. Jie savo kapitalą dėl verslo išnaudoja ir Graikijoje, ir Kipre, ir Ispanijoje", - kalbėjo V.Gedvilas.

Pasak jo, santykių perkrovimo reikia ir santykiuose su Baltarusija.

"Reikia perkrauti santykius, tai tikrai, kadangi jie patys artimiausi mūsų kaimynai. Žinoma, yra su Baltarusija susiję demokratijos, žmogaus teisių klausimai, kuriuos reikia spręsti. Bet ekonominius, kultūrinius, sporto ir verslo (santykius) reikia gerinti. Nuo tų santykių priklauso, kaip Lietuvoje gyvens mūsų žmonės", - teigė Darbo partijos atstovas.

"O su Rusija tas pats - labai mums artimi kaimynai, su jais taip pat reikia kalbėtis", - teigė jis.

Į pastabą, kad, pavyzdžiui, Rusijos santykiuose su NATO viskas nėra "taip džiugu", V.Gedvilas atsakė: "Žinoma, bet tuos dalykus reikia atskirti. Mes NATO nariai ir turime priimti bendrus sprendimus, to nereikia painioti. NATO yra NATO".

Naujosios centro-kairės Vyriausybės programoje teigiama, kad Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas "perkrovimas".

"Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas "perkrovimas". Lietuvos bendradarbiavimą su Rusija grįsime abipusį pasitikėjimą stiprinančiomis europietiškomis vertybėmis, kreipdami dėmesį ne į praeitį, o į ateitį, neapsibrėždami išankstinėmis, sunkiai įgyvendinamomis sąlygomis, trukdančioms geriems ir abiem pusėms naudingiems kaimyniniams santykiams", - rašoma dokumente.

Programoje numatyta, kad "Sovietų Sąjungos padarytos okupacinės žalos klausimas turės būti įgyvendinamas derybomis su Rusija ieškant priimtinų sprendimų".

Vyriausybės programoje pažymima, jog "strateginė Lietuvos, taip pat Latvijos, Estijos, Lenkijos ir JAV partnerystė NATO yra pagrindinė mūsų nacionalinio saugumo garantija".

"Mūsų valstybė aktyviai ir nuosekliai rems ES ir JAV transatlantinės partnerystės stiprinimą", - rašoma valdančiųjų priimtame dokumente.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.