aA
Ekonominio sunkmečio metais sumažintos pensijos gali būti pradėtos grąžinti nuo 2014 m., Seime sakė paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Rinkiminės kampanijos metu jūsų partijos nariai ir kiti koalicijos daugumos nariai žadėjo, kad pensijas grąžins, tas pensijas žmonėms, kurios yra neišmokėtos <..,>, bus išmokėtos“, - sakė Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Kazimieras Kuzminskas, klausdamas, ar sumažintos pensijos bus grąžinamos.

“Aš, kaip sakiau, praeitimi nesivadovauju ir mes turime žiūrėti į perspektyvą, kaip spręsti problemas. Žinote, problemos kartais susidaro ir dėl vidinių priežasčių, ir dėl globalių priežasčių. Būtų labai keista, jeigu mes nematytume pasaulinės ekonominės krizės, kuri įvyko, bet jeigu kalbėti konkrečiai apie „Sodros“ biudžetą, mes aiškiai pasakome, kad bus pirmiausiai nukreiptas dėmesys „Sodros“ biudžeto skolos mažinimui. Kokie veiksmai?

Jūs pamatysite Vyriausybės priemonių plane, aš jums galėčiau vardinti: pirmiausiai turi būti plečiama vadinamoji apmokestinamoji bazė, paprastai pasakius, mokančių mokesčius skaičiaus augimas. Aišku, yra kitas kelias, didinti „Sodros“ mokesčius, bet, tikriausiai, tuo keliu mes neeisime. Dabar dėl pensijų grąžinimo arba išmokėjimo, tai, tikriausiai, jūs puikiai žinote, kad ankstesnes sumažintas pensijas arba atimtas pensijas, kaip tik ir ankstesnė Vyriausybė išmokėjo jas, o mes esame dabar numatę lyg tai 2014 m. užsidėti sau naštą, kad ir tos pensijos, kurios buvo jūsų Vyriausybės sumažintos, - pradėti jas grąžinti“, - atsakė A. Butkevičius.

DELFI primena, kad kadenciją baigianti finansų ministrė Ingrida Šimonytė spalio pabaigoje sakė, jog 2014 metais yra realu kompensuoti dėl finansų krizės prieš kelerius metus apkarpytas pensijas.

Dėl ekonominio sunkmečio dešimtadaliu sumažintų pensijų kompensavimo tvarka turėjo būti parengta iki 2010-ųjų liepos, tačiau vėliau šis terminas atidėtas metams, o Vyriausybė apkarpytų pensijų grąžinimo tvarką turėjo parengti iki šių metų liepos 1 dienos. Nuo 2012 metų 2010-2011 metais sumažintos pensijos grąžintos į 2009 metų lygį.

2010 metų pavasarį Konstitucinis Teismas išaiškino, kad per ekonominę krizę sumažintas senatves ir invalidumo pensijas būtina teisingai ir per protingą laikotarpį kompensuoti, kai tik šalyje nelieka ypatingos krizinės padėties.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.