aA
Tų, kuriems iki kaulų smegenų įgriso pastaruoju metu vyravusi orų monotonija, laukia gera žinia. Kartu su kalendorinės žiemos pradžia orai Lietuvoje keisis. Rudeninė dulksna ir lietus po truputį pereis į sniegą. Tiesa, jo neturėtų būti labai daug, kad nebūtų vilties dažniau nei lapkritį sulaukti saulės. Kadangi iki pat mėnesio galo vidutinė mėnesio temperatūra išliks minusinė, tikėtina, kad orai per Kalėdas bus žiemiški.
Žiema
Žiema
© K. Cemnolonskio nuotr.

Žiema ateis jau šį savaitgalį

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė DELFI teigė, kad jau nuo gruodžio 1 d. orai turėtų pradėti vėsti. Iš pradžių lietus pereis į šlapdribą, vėliau krituliai kris sniego pavidalu. Pirmuosius pokyčius žiemos link turėtume pajusti jau šį savaitgalį.

„Taigi nusistovės švelniai žiemiški orai, kokie ir turėtų būti gruodžio pradžioje. Labai retai kada Lietuvoje tokiu metu spaudžia didelis šaltukas. Iki šiol vyravo lygūs rudeniški orai, bet mums daug kas skundėsi, kad jie buvo labai slegiantys – nuolat žemi debesys ir tamsa. Visi laukia, kad vėjai ar lietūs prasklaidytų tuos debesis. Kita vertus, nebuvo jokių didelių kataklizmų – orai buvo gana vienodi“, - pasakojo sinoptikė.

Anot pašnekovės, pirmoji gruodžio savaitė bus šiek tiek šaltesnė nei įprasta, bet vėliau temperatūra bus labai artima daugiametei. Prognozuojama, kad vidutinė temperatūra svyruos tarp 2,5 ir 3,5 laipsnių šalčio. Kritulių kiekis taip pat artimas daugiamečiam. Tai reiškia, kad nors niūrią nuotaiką kuriančių žemų debesų bus, tikėtina, kad dažniau nei pastarąjį mėnesį išlįs ir saulė.

„Kokie bus orai per Kalėdas – ar bus sniego, kol kas negalime pasakyti, bet pagal dabartines mėnesio prognozes tikėtina, kad sniego gali būti“, - sakė V. Ralienė.

Ekstremalūs gruodžio mėnesio rekordai

Beje, patys meteorologai neretai teigia, kad gruodis Lietuvoje dažnai dar ne žiema, bet jau lyg ir nebe ruduo. Paprastai šį mėnesį tęsiasi temperatūros kritimas, tačiau jau lėtesnis negu būna rudens mėnesiais. Vidutinės paros temperatūros daugelyje vietovių būna neigiamos – 2-4 laipsniai šalčio. Tik pajūris iki mėnesio vidurio išlaiko teigiamą paros vidutinę temperatūrą.

Pernykščio gruodžio mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo 0,9–3,7 laipsnio šilumos (3,5–5 laipsnių aukštesnė nei standartinė klimato norma). Kritulių daugelyje rajonų iškrito 35–70 mm (beveik SKN) daug kur Žemaitijoje 120–170 mm (iki 2,5 SKN), rekordiškai daug Telšiuose – 257 mm (3,7 SKN).

Žemiausia oro temperatūra gruodžio mėnesį fiksuota 1969 m. Naujųjų metų naktį Varėnoje bei 1978 m. gruodžio 30 d. Rokiškyje. Aukščiausia temperatūra – 15,6 laipsnio šilumos – nustatyta 1982 m. gruodžio 12 d. Druskininkuose.

1973 m. gruodžio 12-13 d. Kelmėje labai smarkaus snygio metu per 12 val. iškrito 32.7 mm kritulių, o 1978 m. gruodžio 31 d. Nidoje prasidėjusi pūga tęsėsi beveik 18 val. Beje, 1999 m. gruodžio 4 d. praūžė uraganas Anatolijus, kurio metu vėjas buvo sustiprėjęs iki 40 m/s.

Tuo tarpu senolių išmintis byloja, kad šiltas gruodis žada vėlyvą pavasarį, o didesnis šaltukas – karštą vasarą, bet šaltą pavasarį. Taip pat pat teigiama, kad koks gruodis, tokia ir žiema. Senoliai tikėdavosi, kad jei gruodžio mėnesį naktys giedros ir aiškus Paukščių Takas, bus geras derlius. Jei gruodžio mėnesį dažnai pasninga, šienapjūtė bus šlapia.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.