aA
Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus sveikinime seminaro dalyviams rašoma, kad "žydų bendruomenė, jos įtaka ekonominei, socialinei bei kultūrinei Europos, kartu ir Lietuvos raidai visada buvo savita ir neatskiriama mūsų bendros istorijos dalis".

Prezidentas mano, kad "šiandien istorikui būtina įvardinti ir įvertinti tai, kas ištiko Europą, Lietuvą, visus jos piliečius".

"Tai - esminė galimybė jaunajai kartai sužinoti tiesą, pažinti istoriją be nutylėjimų ir dviprasmybių", rašo šalies vadovas.

Seimo žmogaus teisių komiteto vadovas Emanuelis Zingeris, atidarydamas forumą, apgailestavo, kad Lietuvoje, kaip ir kai kuriose kitose šalyse, esama radikalių jėgų, keliančių pavojų pasaulietinės visuomenės raidai.

Pasak jo, tik nedaug istorikų ryžtasi atvirai kalbėti apie karo meto nusikaltimus ir jų vykdytojus.

Ambasadorius ypatingiems pavedimams, ryšių su Pasaulio žydų bendruomene koordinatorius Alfonsas Eidintas sakė, kad "tik per paskutinį dešimtmetį lėtai ėmėmės deramai studijuoti mūsų laikų istoriją, holokaustą".

Sveikindamas tarptautinį forumą, Izraelio ambasadorius UNESCO ir Europos Tarybai Arie Gabay reiškė pasitenkinimą, kad susitikimas vyksta Vilniuje, garsėjusiame žydų bendruomene, išgyvenusia vieną skaudžiausių netekčių nacių okupacijos metais.

Seminare dalyvauja ET rengiamų programų atstovai bei pranešėjai iš Izraelio, Rusijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Belgijos, Maltos, Lietuvos.

Savaitę truksiančiame seminare bus aptariama holokausto problematika įvairiose šalyse, mokymas apie holokaustą skirtingomis politinėmis ir istorinėmis sąlygomis, žydų istorijos ir kultūros pristatymas lietuviškuose vadovėliuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.