aA
Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra perdavė Vilniaus apygardos prokuratūrai kompiuterinio žaidimo "Rusiška ruletė su Č.Juršėnu" tyrimą. Žaidimo esmė - pakaitomis su priešais sėdinčiu virtualiu LDDP frakcijos seniūnu dėti prie smilkinio revolverį, kurio būgne yra tik vienas šovinys. Pralaimi tas, kuris pirmas nusišauna.
"Rusiška ruletė su Č.Juršėnu"

"VSD jau išsiaiškino žaidimo autorius", - taip "Lietuvos rytui" tvirtino LDDP narys Justinas Karosas, pasikalbėjęs su departamento direktoriumi Mečiu Laurinkumi. J.Karosas teigė sužinojęs iš M.Laurinkaus, kad žaidimą sukūrė du Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentai.

Žaidimą sukūrę jaunuoliai gali būti apkaltinti smurto ir žiaurumo kultą propaguojančio kūrinio gaminimu ir platinimu. Nors Baudžiamajame kodekse (BK) konkrečiai nenurodyta, kad draudžiama platinti smurtinius kompiuterinius žaidimus, tačiau "Rusiška ruletė" gali būti priskirta prie kodekse paminėtų "kitų kūrinių".

Populiarūs pasaulyje

Internete gana populiarūs nesudėtingi kompiuteriniai žaidimai, kurių pagrindiniai veikėjai - valstybių vadovai, popmuzikos žvaigždės ir aktoriai. Bene populiariausi herojai - "Microsoft" korporacijos valdybos pirmininkas Billas Gatesas, Irako prezidentas Saddamas Husseinas, JAV vadovas Billas Clintonas, dainininkė Britney Spears ir buvusios merginų grupės "Spice Girls" narės.

Daugiausia kompiuterinių žaidimų, paveikslėlių ir kitokių pasišaipymų iš B.Clintono internete atsirado kilus sekso skandalui su Baltųjų rūmų stažuotoja Monica Lewinsky. Dauguma žaidimų kaip tik ir yra susiję su sekso skandalu. Juose tarp veikėjų yra M.Lewinsky bei Hillary Clinton.

Viename žaidime B.Clintonui tenka saugotis nepriklausomo prokuroro Kennetho Starro parašytų pornografinio apsakymo kopijų, kurias jų autorius mėto iš viršaus. Virtualusis JAV prezidentas gali gintis cigarams pridegti skirtu prietaisu.

Kur kas labiau B.Clintoną gali įžeisti internete platinamas žaidimas "The Bill Clinton Game": ne veltui kiekvieną kartą prieš pradedant žaisti vartotojas įspėjamas, kad šis žaidimas skirtas tik suaugusiesiems, kurie supranta humorą. Pagrindinis šio žaidimo veikėjas - vyro varpa, o jį sukūrė JAV advokatas Christopheris M.Puzzele.

Autorių neieškoma

Žaidimų apie B.Clintoną autorių kol kas niekas nebandė patraukti baudžiamojon atsakomybėn, nes jų kūriniai traktuojami kaip paprasčiausi pokštai.

Apie B.Gatesą internete galima rasti daugiau įvairių istorijų ir paveikslėlių, o ne žaidimų.

Keliuose kompiuteriniuose žaidimuose galima paleisti B.Gatesui į veidą lėkštę su tortu, tačiau yra ir tokių, kuriuose reikia šaudyti į ekrane judančias jo galvas. "Microsoft" tokius pokštus paprastai ignoruoja ir nebando ieškoti jų autorių.

Atrodo, kad ir S.Husseinas nebando ieškoti pokštų apie save autorių, nors viename kompiuteriniame žaidime vartotojai gali šaudyti įvairiais ginklais į po ekraną lakstančius ir vežimėlius su sprogmenimis tempiančius saddamus.

Ne mažiau smurto pilni žaidimai pateikiami "Assassin" ("Samdomo žudiko") tinklalapyje. Pasirinkus vieną įžymybių - muzikantą, aktorių, politiką ar žaislą - galima ją virtualiai, bet žiauriai nužudyti.

JAV advokatas stebisi

J.Karosas tvirtina, kad negalima tiesiogiai palyginti smurtinių kompiuterinių žaidimų bei požiūrio į juos Lietuvoje ir Vakarų šalyse, nes ten žmonės kitaip supranta humorą.

"The Bill Clinton Game" sukūręs advokatas Ch.M.Puzzele, iš "Lietuvos ryto" sužinojęs apie kilusį skandalą dėl žaidimo su Lietuvos politiku, buvo šokiruotas. Jis mano, kad visus tokius žaidimus galima laikyti pokštais, be to, turi būti užtikrinta laisvė reikšti savo mintis. Ch.M.Puzzele sukūrė žaidimą norėdamas geriau įvaldyti vaizdų kūrimą kompiuteriu.

Advokatas pasidžiaugė, kad gyvena būtent JAV, nes čia jį saugo Konstitucija. Ch.M.Puzzele mano, kad jei žmogui draudžiama kurti tam tikrus žaidimus, gali kilti abejonių, ką apskritai tas žmogus gali kalbėti ar daryti.

"Lietuvos rytas"