aA
Penktadienį Kaune prasidėjo kas ketverius metus rengiamas didžiausias Lietuvos teisėjų renginys – visuotinis teisėjų susirinkimas. Susirinkime Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė džiaugėsi, kad teismų sistema tampa vis skaidresnė ir valosi nuo asmenų, kurie neverti teisėjų vardo. Visgi Prezidentė pastebėjo, kad Lietuvoje teismo procesai vyksta per lėtai.
D.Grybauskaitė: lėtas teisingumas – blogas teisingumas
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Penktadienį bus išrinkta ir naujoji teisėjų taryba.

„Tai ketverių metų didžiausias įvykis. Pagal tai, kokia didelė šiandien auditorija aš suprantu, kad požiūris į teisėjų tarybą kinta. Aš viliuosi, kad šiandien balsuosite atsakingai. Mes nebijome kritikos, tačiau tikimės ir pozityvių pasiūlymų“, - susirinkime kalbėjo Lietuvos aukščiausiojo teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius.

„Jūs esate valstybės pamatai“, - vaizdžiai teisėjus apibūdino ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

„Per šiuos ketverius metus įvyko dideli pokyčiai. Tai buvo lūžis teisėjų gyvenime. Vien čia, Kaune, pasikeitė visų teismų pirmininkai. Vykdyti teisingumo atėjo nauji žmonės pakeitę tuos, kurie nedarė garbės teismų sistemai. Pagaliau patys imatės taisyti pasitikėjimą teismais“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

„Tačiau teismų sistemos tobulinimas yra vienas iš svarbiausių mūsų visų prioritetų“, - pridūrė Prezidentė.

D. Grybauskaitė kaip vieną iš pagrindinių problemų įvardijo „neprasidedančius ir stringančius teismo procesus“.

„Lėtas teisingumas yra blogas teisingumas. Tai griauna pasitikėjimą ne tik teismais, bet ir Lietuva“, - įsitikinusi D. Grybauskaitė.

Visuotiniame teisėjų susirinkime bus patvirtinta nauja Teisėjų tarybos – vykdomosios teismų savivaldos institucijos, užtikrinančios teismų ir teisėjų nepriklausomumą – sudėtis.

Susirinkimo metu bus pristatomos Teisėjų tarybos ir Teisėjų garbės teismo ataskaitos, aptariami aktualūs teismų veiklos klausimai, vyks diskusijos dėl teisėjų ankstesnio išėjimo į pensiją ir teisėjų darbo krūvių.

Vienas svarbiausių Visuotinio teisėjų susirinkimo klausimų – Teisėjų tarybos narių rinkimai, vyksiantys pagal naujai priimtas Teismų įstatymo pataisas.

Paskutinis Visuotinis teisėjų susirinkimas vyko 2008 metais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.