Kaip praneša BBC, 527-ių 20–40 m. amžiaus moterų grupę tyrė dviem metodais: pagal antimiulerio hormono lygį ir pagal antralinių folikulų kiekį. Kaip žinoma, moterys gimsta su tam tikru kiaušialąsčių skaičiumi. Sprendžiant pagal minėtus veiksnius, galima nustatyti, kiek kiaušialąsčių liko.

Minėti rodikliai sparčiai mažėjo, jeigu moters motinai anksti prasidėjo menopauzė (iki 45 m.), lyginant su moterimis, kurių motinos menopauzė prasidėjo po 55 m. Vidutiniškai antimiulerio hormono lygis per metus sumažėdavo 8,6, 6,8 ir 4,2 proc. atitinkamai grupėse moterų, kurių motinos įžengė į menopauzę anksti, įprastu laiku ir vėlai. Analogiška tendencija užfiksuota su antralinių folikulų kiekiu - 5,8, 4,7 ir 3,2 proc.

Manoma, kad tarp vaisingumo sumažėjimo ir menopauzės pradžios praeina apie 20 m. T. y. jeigu menopauzė prasideda sulaukus 45 m., vaisingumas pradeda mažėti jau 25 metų. Medikų tyrimų, daugiausiai lemia paveldėjimas. Kita vertus, nedidelis kiaušialąsčių skaičius nereiškia, kad moteris turės mažai vaikų. Reikalingi išsamesni tyrimai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)