aA
Ministras pirmininkas Goeranas Perssonas paskelbė, jog ateinančią savaitę surengs konsultacijas su visomis parlamento partijomis ir aptars iš narų gautą informaciją. Iki šiol pareigūnai nuolat tvirtino, kad iš jūros dugno neiškelti 757 žmonių palaikai yra nuskendusiame laive.

Jis įstatymu paskelbtas žuvusiųjų kapviete. G.Perssonas pareikalavo, kad ginčytinos privačios ekspedicijos į nuskendusį keltą iniciatoriai nedelsdami pateiktų įrodymus, patvirtinančius jų teiginius, jog neva už kelių šimtų metrų nuo kelto jūros dugne guli 6-10 skeletų.

JAV verslininkas Greggas Bemisas ir vokiečių TV žurnalistė Jutta Rabe penktadienį Hamburge pristatė savaitę trukusios narų operacijos rezultatus. "Mūsų vaizdo medžiaga rodo, kad ir aplink laivą yra daug žuvusiųjų kūnų. Tai absoliutus skandalas", - sakė J.Rabe. Pareiškimas sukėlė audringą žuvusiųjų artimųjų reakciją.

Ištikus katastrofai ivedijos vyriausybė buvo pažadėjusi iškelti iš jūros dugno visą laivą, o kartu ir aukas. Tačiau po kelių mėnesių staiga buvo duotas nurodymas visiškai užbetonuoti 80 m gylyje gulinčias kelto nuolaužas kartu su žuvusiaisiais. Kilus audringiems protestams pradėti betonavimo darbai buvo sustabdyti.

Švedijos vyriausybė atkreipė dėmesį į tai, kad kapų ramybę gina įstatymas, ir G.Bemiso ekspediciją į nuskendusį keltą pavadino komerciškai motyvuotu sensacijų vaikymusi, tačiau negalėjo jos sustabdyti, nes "Estonia" guli tarptautiniuose vandenyse. Keltas nuskendo audringoje Baltijoje, kelyje iš Talino į Stokholmą, 1994 m. naktį į rugsėjo 29 d. Žuvo 852 žmonės, daugiausia švedai.