aA
Moteris, kuriai buvo atlikta lyties pakeitimo operacija, pasiskundė dėl diskriminacijos, kai Japonijos teismas atsisakė ją užregistruoti savo vaiko tėvu, šeštadienį pranešė žiniasklaida.
Teismas atsisakė pripažinti lytį pakeitusią moterį tėvu
© AFP/Scanpix

30 metų vyras, kuris buvo gimęs moterimi, prašė užregistruoti jį tėvu, kai jo žmona 2009 metais pagimdė sūnų po dirbtinio apvaisinimo donoro sėkla.

Tačiau Tokijo šeimos reikalų teismas nutarė, kad vaikas turi būti užregistruotas kaip nesantuokinis, nes jo "tėvas" yra reprodukciškai neįgalus - nors Japonijoje dažni atvejai, kai nevaisingi vyrai yra pripažįstami kūdikių, gimusių po dirbtinio apvaisinimo, tėvais.

Pora susituokė 2008 metais, kai transseksualas oficialiai pasikeitė lytį. Jis ir jo partnerė buvo oficialiai pripažinti vyru ir žmona pagal naują įstatymą, įsigaliojusį 2004 metais.

"Pagal įstatymus Japonija nusprendė laikyti mane vyru. Norėčiau, kad šio požiūrio būtų laikomasi ir pripažįstant mane tėvu", - vyras, kurio vardas nebuvo paviešintas, penktadienį sakė vietos žurnalistams, rašo dienraštis "Mainichi Shimbun".

"Jaučiuosi diskriminuojamas. Toliau kovosiu, kad galėčiau gyventi kaip vyras ir tėvas", - jo žodžius citavo nacionalinis transliuotojas NHK.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.