aA
Šiauliuose greitai gali nebelikti reikalavimo mokykloms priimti mokinius pagal mikrorajonus, kuriuose jie gyvena. prognozuojama arši kova dėl mokinių krepšelių. Tuo tarpu Šiaulių miesto ir rajono savivaldybės dėl vaikų būreliams skirtų pinigų rimtai susipyko. Už rajone gyvenančius, bet Šiauliuose būrelius lankančius vaikus miestas norėtų pinigų - reikalauja, kad pagal miesto įkainius rajonas sumokėtų už sporto ar muzikos mokyklas.
Mergaitė groja pianinu
© Shutterstock nuotr.

Šiauliuose svarstoma mokykloms leisti priimti ko ne visus panorusius mokinius. Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Angelė Kavaliauskienė tikina, kad keisti mokinių priėmimo tvarką paprašė pačios mokyklos.

Vienos mokyklos sako, kad nustojus kontroliuoti mokinių srautą prasidės arši kova už kiekvieną mokinį - prasidės nesąžininga konkurencija. Rasos progimnazijos direktorius Algirdas Kontrimas sako, kad gali būti, jog mokiniai iš vienos mokyklos į kitą bus viliojami gal net menkinant kitų mokyklų darbą.

Kitoms mokykloms nė motais - neva tėvų teisė rinktis. Ypač tuo džiaugiasi mokyklos, į kurias mokiniai noriai eina, nes geresnė materialinė bazė ar pasirinktos specializuotos mokymo programos. Tokios mokyklos džiūgauja, kad lengviau galės priimti kuo daugiau vaikų.

Kritikai sako, kad toks sprendimas kai kurias mokymo įstaigas sužlugdys visiškai, mat jos ir taip vos išgyvena dėl mažo mokinių skaičiaus.

A. Kavaliauskienė sako, kad politikai nėra gydytojai, kurie pagelbėtų merdinčioms mokykloms. Pasak jos, vaikų mieste yra per mažai, kad visos mokyklos gerai gyventų iš gaunamų mokinio krepšelių, daliai mokyklų gresia uždarymas. O be to jau senokai nepaisoma mikrorajono ribų, tėvai vaikams vis tiek renka tą mokyklą, kurią nori, dėl to neva net fiktyviai deklaruodami gyvenamąją vietą arčiau mokyklos.

Švietimo skyrius sako, kad sistema, kada tėvai vaikams rinko mokyklą neatsižvelgdami į gyvenamą mikrorajoną, jau ir taip susiformavo savaime. Lieka tik tai pripažinti. O be to mažėjant mokinių skaičiui, mokyklas ir taip tenka uždarinėti. Ar Šiauliuose bus liberalesnė mokyklų pasirinkimo sistema dar turi nutarti politikai.

Susipyko dėl būrelių

Tuo tarpu kova dėl užklasinės mokinių veiklos jau persikėlė į teismus. Ten  vyksta Šiaulių miesto ir rajono peštynės dėl vaikų būrelių finansavimo - kas kam turi mokėti už vaikų būrelius.

Už rajone gyvenančius, bet Šiauliuose būrelius lankančius vaikus miestas norėtų pinigų - reikalauja, kad rajonas sumokėtų pagal miesto įkainius už sporto, muzikos mokyklas ir kt. Miesto taryba yra priėmusi tokį sprendimą. Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas jau atvirai sako, jeigu kitos savivaldybės nedengs neformaliojo ugdymo išlaidų, rajono vaikai bus išmesti iš miesto būrelių.
„Kadangi tarybos sprendimas yra neatšauktas, mūsų įstaigų direktoriai jį turi vykdyti, jie informavo tėvelius, kad gali būti nutrauktas vaiko ugdymas konkrečioje įstaigoje. Susidarė sunki situacija“, - teigia J. Sartauskas. 

Šiaulių rajono meras Algimantas Gaubas pyksta, kad miestas sugalvojo tokį būdą pasipinigauti. Esą Lietuvoje negirdėta, kas dar kuris šalies miestas iš rajono reikalautų pinigų už vaikų būrelius.

Šiaulių miesto meras J. Sartauskas nė nemano , kad būtų galima tartis, jog rajono vaikai būrelius mieste lankytų be tų savivaldybių, kur jie deklaruoti, rėmimo. J. Sartauskas sako, kad rajonui nesutikus mokėti už jo gyventojų neformalųjį ugdymą, miestas imsis labai radikalių priemonių - rajono šeimas, kurios nori, kad jų vaikai mieste lankytų būrelius, deklaruos mieste ir taip pasiims gyventojų pajamų mokestį, už kurį ir rems būrelius.

„Atrinksim vieną butą, prie kurio Šiaulių rajono žmonės galės registruotis mieste ir taip mokėti mokesčius Šiaulių miestui ir įteisinti vaikų ugdymą....Vaikai ugdysis pas mus, mokesčius gausime mes ir taip sprendžiam problemą“, - pinigų surinkimo būdą pasiūlė Šiaulių meras.

Šiaulių apskrities televizija