aA
Rusijos prezidento Vladimiro Putino pastangos paskatinti nykstančios rūšies gervių pulką žiemai emigruoti į šiltuosius kraštus su trenksmu žlugo – paaiškėjo, jog paukščiai lėktuvu buvo atgal parskraidinti į laukinės gamtos rezervatą, skelbia naujienų agentūra AFP.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix

V. Putinas, savaitgalį šventęs 60-ies metų jubiliejų, jau rugsėjį sulaukė pašaipios reakcijos, kai nusprendė tapti kelių itin retų Sibiro gervių, auginamų nelaisvėje, vedliu ir motorizuotu sklandytuvu kartu su šiais paukščiais skristi virš ledo sukaustytos Rusijos šiaurinės dalies.

Situacija dar labiau pablogėjo, kai Rusijos Federacijos gamtos išteklių panaudojimo priežiūros tarnybos pareigūnai buvo priversti pripažinti, jog net ir Rusijos prezidento palydėti paukščiai toliau į pietus nebeskrido.

Paaiškėjo, jog retosios gervės tiesiog buvo surinktos į lėktuvą ir parskraidintos į gimtąjį draustinį Riazanės regione Rusijos centrinėje dalyje, kur ir išvydo šį pasaulį.

„Sibiro gervės kartu su ornitologais grįžo praeitą naktį“, - naujienų agentūra „Interfax“ cituoja neįvardytą Rusijos Federacijos gamtos išteklių panaudojimo priežiūros tarnybos šaltinį iš Rusijos Federacijos gamtos išteklių panaudojimo priežiūros tarnybos.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Rusijos prezidentas bandė pasipuikuoti unikaliais gebėjimais, tačiau jam nepavyko: reikėtų paminėti banginių medžioklę bei senovinių amforų radybas nardant.

V. Putinas aiškina, kad pasiskraidymas su šiais didingais paukščiais buvo viena iš karščiausių jo svajonių ir gervių skrydį pavadino „romiu“ ir didingu.

Tačiau šešių Sibiro gervių pulkelis, kuriam kelią rodė pats Rusijos prezidentas, taip ir neprisijungė prie ne taip sparčiai nykstančių pilkųjų gervių pulko, skridusio žiemoti pietų kryptimi.

„Pirmasis sniegas iškrito praeitą savaitę, ir pilkosios gervės nedelsiant išskrido“, - sakė Rusijos Federacijos gamtos išteklių panaudojimo priežiūros tarnybos pareigūnas.

Šaltinis dėl Sibiro gervių nenoro paklusti natūraliems instinktais kaltina per trumpą aklimatizacijos laikotarpį, o ne Rusijos prezidentą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.